Donderdag 17 februari vond de 18e editie van Dikketruiendag plaats. De traditionele oproep om de temperatuur een graadje lager te zetten klinkt in een jaar waarin scholen wegens corona met openstaande ramen en deuren extra moeten stoken, wellicht een beetje gek, maar toont des te meer aan hoe acuut de problemen geworden zijn en actie nodig is. En dat kan best ook plezant zijn. Zoals in GO! atheneum Mariakerke.
Toen op 16 februari 2005 de Vlaamse overheid scholen, bedrijven, allerlei andere organisaties, en ja, ook individuele burgers, voor het eerst opriep om een dag lang de verwarming wat lager te zetten en ter compensatie een dikke trui of extra kledij aan te trekken en na te denken over manieren om verstandiger en duurzamer met onze energie - en zelfs ruimer - met al onze natuurlijke rijkdommen om te springen, werd Dikketruiendag geboren. Nu, 18 jaar later, is de roep om actie niet minder relevant geworden, integendeel. Met de slogan ‘Pak uit met je klimaatactie’ riep de Vlaamse overheid dit jaar iedereen op om eigen initiatieven kenbaar te maken of om zich op z'n minst te scharen achter al bestaande initiatieven die de klimaatopwarming kunnen tegenhouden of temperen.
Vanwege het gevaar op coronabesmetting moet de lucht in klassen en andere lokalen op school tegenwoordig regelmatig worden ververst. Dat vereist ventileren, waarbij heel vaak warmteverlies optreedt en veel scholen deze winter dus extra moeten stoken om de temperatuur in de klassen op een enigszins aangenaam en werkbaar niveau te houden. Daarmee wordt een deel van de inspanningen die op dikketruiendag worden geleverd en gepromoot ironisch genoeg eigenlijk tenietgedaan. Het toont des te meer aan hoe acuut de problemen zijn en hoe noodzakelijk het is dat actieplannen niet alleen gemaakt maar ook uitgevoerd worden.
Naast investeren in duurzame energievoorziening, naast doordacht isoleren en naast veel zuiniger omspringen met die energie en andere zaken die we echt niet kunnen missen, blijft sensibiliseren broodnodig. En dat doen onze scholen natuurlijk ook. Zoals in GO! atheneum Mariakerke. En liefst zo aangenaam mogelijk. En dat dat lukt merk je duidelijk op de gezichten van de leerlingen.
In het atheneum in Mariakerke beseffen ze natuurlijk ook wel dat ze deze winter wel elke dag hadden kunnen uitroepen tot dikketruiendag omdat de temperaturen in de klaslokalen er al het hele seizoen beduidend lager liggen dan anders vanwege die noodzaak om te ventileren. Toch wilden ze de officiële Dikketruiendag op 17 februari niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom planden ze ook deze keer weer een aantal activiteiten die aansluiten bij de klimaatproblematiek. Een mix van effectieve, sportieve, lekkere, speelse en leerrijke initiatieven.
Zo werd de verwarming een graad lager gezet. Zo werd er gevraagd om met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Leerlingen en collega’s die met de fiets naar school komen konden een prijs winnen: voor negen leerlingen en één personeelslid was er via loting een voor- en achterfietslicht te winnen. Als ‘opwarmertje’ voor de dag kregen alle leerlingen van het 1e tot het 6e jaar warme chocolademelk. De leerlingenraad organiseerde bovendien twee wedstrijden. Een eerste opdracht was: zoveel mogelijk truien boven elkaar aantrekken binnen de 5 minuten. Een tweede: Wie brengt de tofste chocoladebeker mee? En ten slotte was er ook tijdens de lessen natuurlijk aandacht voor de klimaatproblematiek. Het zijn allemaal initiatieven die leerlingen leren stilstaan bij wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.
.