woensdag 28 september 2022
Toon Je Sportclub

School en sportclub samen in beweging

Zien sporten doet sporten. Dat is het idee achter de actie 'Breng je sportclub naar school' waarmee Sport Vlaanderen kinderen de weg wil doen vinden naar een sportclub om hen op regelmatige basis te doen bewegen en zo gezond te houden. Klasgenoten worden zo ambassadeurs van hun sportclub. In GO! basisschool Graaf Van Egmont in Bevegem gingen ze nog een stapje verder. Daar nodigden ze diverse sportclubs uit op school om leerlingen meer vertrouwd te maken met de rijkdom aan bewegingsmogelijkheden in de buurt.  

Zelf sportclubs aangesproken

Drijvende kracht achter deze XL-versie van ‘Breng je sportclub naar school’ is turnleerkracht Jan De Clercq. Voor hem is dit een uit de hand gelopen project. 

Jan De Clercq: “Een paar jaar geleden was een oud-leerling van de school doelman bij Cercle Brugge. Die is eens langsgekomen om met de leerlingen te voetballen. Dat was zo plezant, dat we dit verder wilden uitbouwen. Zo zijn we zelf sportclubs gaan contacteren om te zien of er interesse was om mee te werken. Die zijn daar gretig op ingegaan. Zij komen nu naar onze school met een van hun trainers om onze leerlingen een initiatie te geven. Dat is een mooie wisselwerking: wij kunnen de leerlingen een fijne sportieve activiteit aanbieden en de clubs kunnen zich tonen aan een interessante doelgroep. Dit jaar zakken zeven clubs af naar onze school. Onze leerlingen kunnen kennismaken met een dansstudio, volleybal, voetbal, basketbal, rope skipping, atletiek en rugby.”

quote icoon

Dit jaar zakken 7 sportclubs af naar onze school om onze leerlingen een initiatie te geven.

— Jan De Clercq, leerkracht LO GO! basisschool Graaf Van Egmont Bevegem

Scholen En Sportclubs Samen In Beweging

Zet de school ook op andere vlakken in op meer beweging? 

Directeur Vanessa Van den Bulcke: “Twee jaar geleden zijn we gestart met een eigen gezondheids- en bewegingsbeleid. Het luik gezondheid gaat onder meer over het weren van frisdrank, enkel fruit als snack in de voormiddag en het stimuleren om meer water te drinken. Op verschillende manieren bieden we de leerlingen ook kansen aan om meer te bewegen.” 

Jan De Clercq: “Leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar kunnen zich bijvoorbeeld elke vrijdag inschrijven voor sport na school. Telkens kan een van deze leerjaren na school tot 16.40 uur op onze school begeleid sporten. Voor de kleuters organiseren we kleuter-yoga en in het lager onderwijs bieden we ook fiets- en watertraining aan. Op woensdagnamiddag proberen we ook zo veel mogelijk mee te doen aan verschillende activiteiten. Vorige week deden zo 52 van onze leerlingen mee aan de scholenveldloop.”

Scholen En Sportclubs Samen In Beweging 2

.

GO! nieuwsbrief