woensdag 01 februari 2023
SETT Beurs 2022 01

Sett-beurs toont het onderwijs van morgen

Op 1 en 2 maart 2023 vindt in het Gentse Flanders Expo opnieuw de Sett-beurs plaats. Sett staat voor School Education Transformation Technology. Je komt er alles te weten over digitalisering en de toekomst van het onderwijs. Meer dan honderd standhouders en talloze lezingen en workshops beloven een enorm boeiende tweedaagse waar elke onderwijsprofessional iets uit kan halen.

Het GO! zet sterk in op innovatie, en dat steeds in functie van de kwaliteit die we onze leerlingen en cursisten willen bieden. Maximale leerwinst, leervermogen en leermotivatie, daar gaan we voor. Dat vinden we ook terug in ons strategisch plan voor 2030. Zeker onze visie rond Gepersonaliseerd Samen Leren vergt een innovatieve blik op onderwijs met onder meer de integratie van digitale tools. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij deze editie het GO! twaalf keer op het podium staat met diverse projecten. Een van de twee toekomstklassen op de beurs is ook opnieuw een GO! school! Hieronder stellen we al deze projecten graag kort aan je voor.

__________________________________________________________________

Wil je erbij zijn?  

Schrijf je dan meteen in voor de Sett-beurs in Gent. Je kan daarvoor terecht op deze website. Wees er snel bij, want nu al zijn verschillende sessies volzet.

__________________________________________________________________ 

DEZE GO! PROJECTEN ONTDEK JE OP SETT 

Een week in de tienerschool 

In GO! tienerschool Bree werken ze onder meer met weekplanningen en studiewijzers, preteaching en productevaluaties. Ze coachen ook de leerlingen om hun executieve vaardigheden te trainen. Hoe ze al deze zaken op elkaar afstemmen legt Esther Heinze uit tijdens de Sett-beurs in de sessie een week in de tienerschool 

Executieve vaardigheden trainen 

Je kan over de werking van GO! tienerschool Bree nog meer te weten komen tijdens de sessie ‘Werken aan executieve vaardigheden’. Tijdens deze workshop neemt Esther Heinze je mee naar de praktijk. Aan de hand van een toolbox en andere materialen geeft ze een concrete invulling over hoe je ook in jouw klaspraktijk de executieve vaardigheden van leerlingen versterkt. 

Latijn in een kapsalon 

Wil je tegendraads positief aan onderwijs doen? Geloof je nog in kinderen, maar niet meer in de bestaande structuren? Dan is de sessie van Hans Van Gelder van GO! de nova Kessel-Lo iets voor jou. In deze school willen ze betekenis geven aan alles wat ze doen en écht vernieuwend met onderwijs bezig zijn. Meer info vind je hier.  

Hoe werkt zelfregulerend leren? 

Zelfregulerend leren (ZRL) zit in het hart van leren en lesgeven. Het ondersteunen hiervan is een van de meest doeltreffende manieren om leerwinst en -motivatie te verhogen. Studies vertellen graag dát het werkt, maar minder hoe je dat precies aanpakt in de klas. Deze sessie van Jeltsen Peeters van het GO! geeft je een upgrade van je buikgevoel om ZRL beter in de praktijk te gebruiken. Meer info vind je hier. 

Samen leren, samen leven 

Zoek je extra ideeën rond de uitdagingen binnen de B-stroom? In GO! atheneum Sint-Truiden maken leerlingen hun eigen keuzes, gesteund door een miniteam dat het groeiproces bewaakt. Dat team neemt de autonomie voor het leren, de zorg en de volledige klasorganisatie voor zijn rekening. Dat gaat zelfs tot het samenstellen van de eigen uurroosters en lokaalbezetting. Meer informatie over de sessie die Andries Aerts en Melissa Wouters zullen geven, vind je hier.  

Apps voor creativiteit bij taalvakken 

In GO! middenschool Ieper werken ze al heel wat jaren met iPads in de klas. Sacha Vanderbeke stimuleert met deze tablets de leerlingen onder meer om Frans te durven spreken. In deze workshop ontdek je hoe een iPad een handige tool is om leerlingen verschillende creatieve opdrachten te laten maken.

SETT Beurs 02 Rh

Tips voor een functioneel ICT-beleidsplan 

In het kader van de Digisprong is een uitgewerkt ICT-beleidsplan een absolute must. In deze sessie krijg je handige tips om hiermee aan de slag te gaan, op maat van jouw school. Wouter Willems en Inge De Cleyn van GO! scholengroep 5 zetten je onder meer op weg om samen met je team tot actie over te gaan, de beginsituatie in kaart te brengen en het stellen van de juiste prioriteiten. Meer info vind je hier. 

Uitdagende digitale opdrachten voor sterke leerlingen 

Bij Inge De Cleyn van GO! scholengroep 5 kan je nog terecht voor een andere sessie. Die handelt over het extra uitdagen van sterke leerlingen. Je leert onder meer hoe je een opdracht op een doordachte manier opbouwt en je leert een reeks digitale toepassingen kennen waarmee je dergelijke opdrachten vormgeeft en leerlingen zelfstandig mee aan het werk zet. Meer info vind je hier. 

Een traject op maat voor elke leerling 

In GO! tienerschool Tangram in Vilvoorde hebben ze op 1 september 2021 het gekende jaarklassensysteem overboord gegooid. Hier maken ze groepen van drie leerjaren die samen leren en leven in units. Een team van leerkrachten begeleidt de kinderen in elke unit in hun traject op maat. Greet Vermaelen laat je ontdekken hoe zij werkpaden ontwikkelen vanuit backwards design en hoe ze trajecten op maat realiseren. Meer info vind je hier. 

Sociaal en interactief leren met Flip(Grid) 

Flip(Grid) is dé ideale tool om meer interactie in elke les te steken. Hij geeft elke leerling een stem in een veilige afgeschermde ruimte. Daarin kunnen deelnemers een video plaatsen en reageren op elkaars berichten. Bram Cuyt van GO! scholengroep Rivierenland leert je de omgeving instellen en geeft enkele inspirerende voorbeelden die je zelf kan inzetten in jouw lessen. Meer info vind je hier. 

Scandinavisch onderwijs in Vlaanderen 

Sinds 1 september 2020 brengt A-Maze een nieuw en innovatief schoolconcept naar Vlaanderen. Annelies Havermans van GO! A-Maze in Beringen neemt je tijdens haar sessie mee in de opstart van hun volledig nieuwe secundaire school, geïnspireerd op het onderwijs in Scandinavië. Niemand kan voorspellen wat je allemaal moet kennen en kunnen in pakweg 2050. Daarom pakt deze school het anders aan. Ze bieden een ander lessenrooster, evalueren anders en zetten in op de werking van het puberbrein en de ontwikkeling van de executieve functies. De leerlingen leren alles wat ze moeten leren, maar dan op de meest zinvolle manier. Meer info vind je hier. 

Zelfsturend ontdekken, ervaren en uitwisselen 

In deze sessie ontdek je het verhaal achter GO! basisschool Xplow! uit Beringen. De ambitie van het schoolteam van Xplow is om kinderen te helpen groeien tot zelfsturende individuen die hun plek vinden in de wereld van vandaag en morgen. Hiervoor zet de school ‘tijd’ in. Leerlingen plannen deze tijd zelf in om uitdagend en gepersonaliseerd aan vooropgestelde doelen te werken. Tijdens deze sessie ga je mee op pad om te zien hoe ze dit stap voor stap geïmplementeerd hebben. 

GO! toekomstklas 

Op deze editie van Sett maak je ook kennis met twee nieuwe innovatieve toekomstklassen, waaronder GO! innovatieve basisschool De Springplank uit Brugge. Deze school zet in op onderwijs op maat via teamteaching, creatieve leer- en speelomgevingen en oog voor talent. Kinderen van 2,5 tot 5 jaar zitten samen in één groep en worden begeleid door vier leerkrachten en een kinderverzorgster. Zo krijgen ze de ruimte om zichzelf en hun talent te ontwikkelen volgens hun niveau. 

________________________________________________________ 

Innovatief onderwijs en het GO! zijn twee handen op één buik. Deze Sett-beurs is dan ook enorm boeiend om ideeën op te doen en plannen te smeden voor de eigen schoolcontext. Nu al zijn dergelijke initiatieven niet te tellen binnen het GO!. Inspirerende praktijken vind je via deze pagina. Ga zeker eens kijken… en reserveer ook een plaatsje op de Sett-beurs. 

Inschrijven kan hier.  

.

GO! nieuwsbrief