Een appje hier, een toolkit daar. Technologie helpt ons bij heel wat zaken die we dagelijks willen of moeten doen. Dat geldt ook voor taal en communicatie. Maar technologie lost niet alles op en dus blijft kiezen voor een talenstudie erg relevant en kan het ook veel voldoening geven, persoonlijk en professioneel. Daar zijn ze in GO! atheneum Arthur Vanderpoorten in Lier van overtuigd. Vanaf volgend schooljaar kan je ook in de derde graad voor de nieuwe taalrichtingen Taal en Communicatie (met event en PR) en Moderne Talen kiezen. En dat verdient een eigen taalevent, vonden de taalleerkrachten van de school.
Om de nieuwe taalrichtingen extra in de verf te zetten organiseerde GO! atheneum Arthur Vanderpoorten in Lier op 20 april, in samenwerking met De Kwekerij en De Taalsector een ambitieus taalevent. Met dat taalevent werd niet enkel de aandacht gevestigd op de talenrichtingen maar werd ook stilgestaan bij het belang van taal voor alle studierichtingen. Een hele middag en vooravond stonden volledig in het teken van de vraag: waarom zouden we nog talen moeten leren?
Het event ging van start met een uiteenzetting van Dries Debackere (facilitator van De Taalsector) over alle beroepen die je kan uitoefenen met een taaldiploma. Er werd ook al een tipje van de sluier gelicht van de campagne van het Vlaams Talenplatform - Duik in Taal - die de week erop officieel van start ging.
Daarna waren er verschillende workshops voor de vierdejaars. Of het nu leerlingen richting Talen, Wetenschappen, Economie, Sport of Humane wetenschappen waren, voor allen was er wel een link tussen taal en hun studiedomein.
In totaal waren er 6 workshops: creatief schrijven (door Gretel Van den Broek, auteur en docent Podiumacademie Lier), communiceren in de sport (Anneleen Thys, zaakvoerder KENKO), radiojournaal en live verslag uitbrengen (Sanne Baeck, journalist VRT), taal aanleren aan een robot (Lara Verheyen, doctoraatsstudente AI VUB), kiezen voor taal in de hogeschool en in eventmanagement (Kirsten Cornelissen, lector KDG & Michelle Bellon, ondernemer en lector Thomas More) en tot slot leren communiceren in het ondernemen (Calenda Cultura, winnende Vlajo mini-onderneming).
Op een prikkelende manier werden de leerlingen uitgedaagd om met taal aan de slag te gaan. Zo konden ze zelf ontdekken dat voor ieder profiel en in elk vakgebied taal van belang is.
Om het event af te sluiten trokken de gastsprekers, taalleerkrachten en andere taalsympathisanten naar de Lierse incubator, De Kwekerij, op de site van de voormalige normaalschool voor een panelgesprek met Dries De Backere (facilitator van De Taalsector), Gretel Van den Broek (auteur en docent Podiumacademie Lier) en Wouter Van den Driessche (auteur). De taalprofessionals gingen in dialoog over hoe taal hun leven domineert maar ook over de hedendaagse uitdagingen voor taal. Thema’s zoals AI, jongerentaal, de verschuiving van de geschreven literatuur naar dragers als podcasts en animatieverhalen kwamen aan bod. Ook hier was het publiek enorm enthousiast en iedereen was het erover eens: taal is en blijft belangrijk.
Organiserende leerkrachten waren Valerie Buts en Ann Noordman.
.