Wil je op school werk maken van een armoede- en kostenbeleid? Dan is het gratis begeleidingstraject van Krijt misschien iets voor die van jou. Dit traject ondersteunt je school een schooljaar lang om armoede onder leerlingen aan te pakken. Een trajectbegeleider en een ervaringsdeskundige zoomen in op de noden van je school en stippelen een plan op maat uit. Colette Victor, algemeen coördinator bij Krijt, licht toe wat het traject precies inhoudt.
Colette: “Onderwijs is misschien wel de belangrijkste hefboom om gezinnen uit armoede te helpen ontsnappen. Vanuit die overtuiging begeleidt Krijt sinds 2017 scholen bij het uitwerken van een armoede- of kostenbeleid op maat. We begeleiden intussen onze 225e school, en bouwden zo dus brede expertise op. We hebben echter niet alle antwoorden. We gaan telkens samen op zoek, wat de uitdaging van de school ook is. We vertrekken nooit vanuit een kant-en-klaar plan. We volgen de noden en ambities van de school.”
Colette: “Er staan 7 contactmomenten vast met de school, maar de inhoud hiervan geven we samen vorm. De eerste 6 sessies worden verspreid over het eerste schooljaar, het schooljaar erop volgt een evaluatiemoment. We starten altijd met een intake en dan maken we een ‘schoolfoto’. Dat is een schoolanalyse waarbij we de ouders, leerkrachten en werkgroepen bevragen. In secundaire scholen bevragen we ook leerlingen uit de derde graad. Daarna gaan we aan de slag met de groeipunten van de school. Twee contactmomenten wijden we trouwens volledig aan het sensibiliseren van het hele team, liefst op een pedagogische studiedag of tijdens een personeelsvergadering. Die momenten zijn cruciaal, want een actieplan succesvol uitrollen kan enkel door het voltallige team te betrekken.”
— Colette Victor, algemeen coördinator Krijt
Tijdens een begeleidingstraject neemt Krijt 6 domeinen onder de loep in je school. Colette licht ze graag even toe aan de hand van enkele voorbeeldvragen.
Colette: “Er staat een aanmeldingsformulier op onze website. Helaas zijn er altijd meer aanmeldingen dan plaatsen, dus het is niet zo dat degene die zich eerst inschrijft zeker is van een plaats. We streven naar een goede mix qua scholen over alle onderwijstypes heen, stedelijke en landelijke scholen, deeltijds en voltijds onderwijs … De finale keuze maken we samen met de onderwijsverstrekkers.”
Basis- en secundaire scholen kunnen zich nog tot 28 februari 2023 aanmelden op de website van Krijt. Wil je meer informatie over de werking te weten komen? Neem contact op met Colette Victor op 0473 56 72 79 of via colette.victor@vzwkrijt.be.
Is je school klaar voor een Krijt-traject? Doe de zelftest met de Krijt-checklist. Die duurt maximum 2 minuten.
.