maandag 28 juni 2021
Go Directeur Rh (1)

Thuiskomen op school

De omheinde schoolgebouwen op GO! campus 11de Linie in Hasselt zijn verleden tijd. De site onderging een metamorfose en is nu een open, inspirerende leeromgeving waar elke leerling zich meteen thuis voelt. Met de grootste topsportschool van Vlaanderen, een fonkelnieuw internaat volgens het Scandinavische hygge, en nieuwe didactische keukens voor de hotelschool. Klaar voor het onderwijs van morgen.

Go Directeur Rh2

De metamorfose van GO! campus 11de Linie

“Luidop dromen” De 26 scholengroepen van het GO! werkten allemaal een integraalplan uit met een strategische toekomstvisie. Ook wat de infrastructuur betreft. “Luidop dromen van hoe het zou kunnen zijn, zeg maar”, legt Carlo Gysens uit. De algemeen directeur van scholengroep GO! Next ziet die dromen nu stap voor stap uitkomen. Het integraalplan brengt de GO! schoolinfrastructuur in Hasselt onder in drie grote campussen: een campus aan de Capucienenstraat voor traditioneel innovatief onderwijs, een campus aan het Vrijwilligersplein voor het methodeonderwijs, en de GO! campus 11de Linie waar het ‘expertenonderwijs’ een thuis vindt.

Open campus

Vooral GO! campus 11de Linie ondergaat een metamorfose. Die ging zo’n vier jaar geleden van start en op 1 september 2020 opende een gloednieuwe sportschool voor 710 leerlingen. Een internaat voor 150 jongeren staat in de steigers en de hotelschool kreeg nieuwe didactische keukens en restaurants. “De gesloten onderwijsgebouwen met hun hoge omheiningen zijn verdwenen”, vertelt directeur infrastructuur Carlo Jansen. “Er kwam een heel open, aantrekkelijke en uitnodigende campus in de plaats. Met een centrale, verkeersvrije as die er dwars doorheen loopt. Een zichtbare en herkenbare plaats in de stad.” En dat vergt wel wat aanpassing. “Aan het begin van het schooljaar vroeg ik een groepje leerlingen van de sportschool waarom ze zo aarzelden om naar de les te gaan. Ze zeiden me dat ze niet wisten waar de ingang van de site was. Die is er niet, zei ik hen, jullie zijn er al.”

Met beide voeten in de stad en de wereld

GO! Next maakt komaf met scholen die als een eiland in de stad staan. De hotelschool maakt gebruik van de sportaccommodatie van de sportschool, en de leerlingen sportschool proeven met plezier de kookkunsten van hun leeftijdsgenoten van de hotelschool. Beide scholen delen infrastructuur zoals vergader- en andere lokalen.

quote icoon

We kijken verder dan onze eigen scholengroep, Zo werken we samen met Hogeschool PXL, UHasselt, de Sportdienst van de stad Hasselt en het bedrijfsleven...

— Carlo Gysens, algemeen directeur scholengroep GO! Next

“Maar we kijken ook verder dan onze eigen scholengroep”, zegt algemeen directeur Carlo Gysens. “Het onderwijs van vandaag staat immers met beide voeten in de wereld. Daarom werken we graag samen met onze collega’s van de hogeschool PXL en UHasselt die ook gebouwen hebben op de site. De Sportdienst van de stad Hasselt maakt gebruik van onze sportaccommodatie, en we staan er ook open voor om hier bijvoorbeeld sport- of taalkampen te laten doorgaan. We kijken ook naar het bedrijfsleven, zoals een grote garagehouder in de streek, waar onze leerlingen van de opleiding carrosserie ervaring kunnen opdoen. Duaal leren wordt alsmaar belangrijker in het onderwijs.”

Flexibel en duurzaam

De schoolgebouwen zijn slim ingericht. Niet als de klassieke schoolblokken met een rij identieke klaslokalen en een brede, centrale gang. “We gaan zo efficiënt mogelijk om met de vierkante meters die we hebben”, stelt directeur infrastructuur Carlo Jansen. “Een leslokaal is niet zomaar een klaslokaal, het kan ook een bibliotheek, een open leercentrum of een overleglokaal zijn. De keuken van het internaat is ook gewoon een leslokaal voor de hotelschool. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat de lokalen niet de helft van de tijd leeg staan. We introduceerden ook lockers in de sportschool en het internaat. Daarin kunnen de leerlingen hun spullen opbergen zodat ze die niet de hele dag mee hoeven te zeulen. Dat maakt hen mobieler, ook dat is flexibiliteit.”

De infrastructuur is duurzaam gebouwd. Zo is de gevel van de sportschool met houtskeletbouw opgericht. “Die gevel kan je bij wijze van spreken over tien jaar weer afbreken en het hout hergebruiken. We kozen voor een verwarmingsventilatiesysteem dat heel snel reageert. Zo hoeven we niet het hele gebouw de hele tijd te verwarmen. Alleen de lokalen waar dat nodig is, worden verwarmd. Een slimme manier om energie te besparen.”

Go Hasselt Micheltuts Rh

Sportcoördinator Michel Tuts

“Een positieve sportvibe”

De nieuwe sportschool is meteen de grootste van Vlaanderen. Leerlingen hebben er de keuze tussen 17 sporten en de topsport golf. Ze beschikken over een sportcomplex met een kunstgrasveld, een atletiekpiste, een danszaal, gevechtssportzaal, turnzaal en fitnesszaal, en een sporthal met drie sportterreinen. Een droom voor sportcoördinator Michel Tuts.

“We verhuisden van een oude kazerne in het centrum van Hasselt naar een hypermoderne sportschool”, zegt hij. “We hadden er zelfs geen wifi. Nu heeft elke klas in ons nieuwe onderwijsgebouw een wifigestuurde beamer, laptop en geluidsinstallatie. Een leerling die bijvoorbeeld in het buitenland deelneemt aan een sporttornooi, kan de les gewoon mee volgen van waar dan ook. Of omgekeerd: een leraar kan van thuis uit toch voor een volle klas staan.”

“De nieuwe sport- en lesinfrastructuur nodigt uit om erin te vliegen. Er hangt een positieve vibe, iedereen komt hier met de glimlach naar school: leerlingen en leerkrachten. Klaar om te sporten en te leren.” Hou de volgende medaillewinnaars van de volgende Olympische Spelen in het oog, er zijn zeker atleten bij uit de sportschool van Hasselt.

Scandinavische warmte

Hygge op het internaat

De GO! internaten Hoebanx en De Zandberg smelten samen in een nieuw internaat op GO! campus 11de Linie. Op 1 september 2021 opent het de deuren. “Hier voel je je meteen thuis”, zegt algemeen directeur Carlo Gysens. “Leerlingen leven en leren samen volgens het Scandinavische model hygge. Dat is een oervorm van gezelligheid, in een warme omgeving waar je jezelf veilig voelt. En wie zich veilig voelt, kan zich het best ontplooien. De leerlingen brengen een heel stuk van hun jonge leven door in het internaat. Dan is het belangrijk dat ze er zich goed voelen.”

De opvoeders en begeleiders zijn daarbij belangrijk, maar ook de infrastructuur speelt een grote rol. “Met veel multifunctionele en gedeelde lokalen, knusse woongedeelten en een woonkamer met een geïntegreerde kookhoek voor elke leeftijdsgroep. De kamers zijn eerder sober, want meer dan slapen en studeren gebeurt daar niet. Het samenleven en beleven is belangrijker.”

Het internaat maakt het leerlingen die niet in de ruime omgeving wonen mogelijk om toch te studeren aan de sportschool, de hotelschool of een andere school van GO! Next. De vraag overtreft het aanbod. De 150 bedden zijn allemaal besproken. “We zouden nog 45 extra kamers kunnen inrichten met een derde verdieping. We hebben er Raymonda Verdyck al over gesproken”, glimlacht directeur Carlo.

Go Carlojansen Rh2

Bouwen in amper vier jaar tijd

GO! Next kiest voor PPS

Amper vier jaar geleden kregen de plannen vorm, en vandaag zit het eerste schooljaar in de nieuwe sportschool er al op. Dat ging bijzonder snel voor een schoolbouwproject. “Als je dit langs de klassieke weg doet, ben je snel 8 tot 12 jaar bezig voor je de middelen hebt om te bouwen”, beseft infrastructuurdirecteur Carlo Jansen. “Daarom kozen we voor een pps-formule, een publiek-private samenwerking. We hebben enkele gebouwen en gronden in de weegschaal gelegd. Een consortium met privépartners bouwt in ruil onze nieuwe infrastructuur.”

Daarmee is scholengroep GO! Next een trendsetter. “Het is de eerste keer dat het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap de privésector mee in het bad neemt voor zulk groot project,” zegt algemeen directeur Carlo Gysens. “Het vergde een andere aanpak, een andere kijk op de dingen. We zijn Raymonda Verdyck dankbaar dat ze daarin is meegegaan en ons heeft gesteund. Voor ons werd de pps-formule een duidelijke win-winsituatie. Andere scholengroepen volgen ons project nauwgezet op. Want de formule maakt misschien ook hun bouwdromen mogelijk.”

De kost van een schoolgebouw

De school van de toekomst is een inspirerende, innovatieve en kwaliteitsvolle leeromgeving. Maar een aanzienlijk deel van onze leerlingen, cursisten en medewerkers moeten het vandaag nog stellen met verouderde schoolgebouwen. De middelen voor nieuwe schoolinfrastructuur en het onderhoud van de gebouwen zijn al decennialang ontoereikend. De verhouding tussen de jaarlijkse basisdotatie voor het GO! en de werkelijke noden is ongeveer 1 op 3,5. Het GO! heeft dus 3,5 keer meer middelen nodig om de schoolgebouwen te onderhouden en ze te vervangen.

quote icoon

De middelen zijn ontoereikend maar het GO! gaat inventief en zorgvuldig met haar infrastructuur om, denkt kritisch na over het ruimtegebruik van de gebouwen en gronden, en zet de beschikbare middelen strategisch en doelgericht in.

Strategische keuzes

Een situatie die de komende jaren niet zal veranderen. Dus gaat het GO! inventief en zorgvuldig met haar infrastructuur om. We denken kritisch na over het ruimtegebruik van onze gebouwen en gronden, en zetten de beschikbare middelen strategisch en doelgericht in. Dat doen we zonder onze grondwettelijke opdracht uit het oog te verliezen: neutraal onderwijs organiseren en de vrije keuze waarborgen.

Het GO! moet in Vlaanderen en Brussel voldoende fijnmazig aanwezig zijn. Daarom bekijken we alle aspecten van die vrije keuze – infrastructuur, busvervoer ... - globaal. Studierichtingen als sport, kunst, hotel en zeevaart, en voorzieningen zoals internaten bekijken en spreiden we optimaal over Vlaanderen en Brussel, over de scholengroepen heen.

4 miljoen m² schoolgebouwen

Met een grondige studie brachten we het hele patrimonium van het GO! in kaart, alle 4 miljoen m² aan schoolgebouwen. Samen met elk van de 26 scholengroepen maakten we integraalplannen met daarin een strategische toekomstvisie op het vlak van infrastructuur. We zetten een systeem op dat ons helpt objectieve keuzes te maken om de beschikbare budgetten efficiënt en toekomstgericht te besteden.

In de komende vijf jaren investeert het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 139,5 miljoen euro extra in zijn schoolgebouwen. De Raad van het GO! maakte een selectie van grote infrastructuurwerken die prioritair aangepakt worden.

.

GO! nieuwsbrief