vrijdag 16 april 2021
W'ijzer 00

Uitpakken met je aanpak

Op school kan je intern nog zo goed bezig zijn als je wil, je mag nooit vergeten ook de buitenwereld daarvan te overtuigen. En daar komen communicatie & pr bij kijken. Een vak apart waar een schoolteam niet per se expert in is. GO! communicatie kan je school daarbij helpen. Charlot Van D’huynslager, directeur van GO! Basisschool W’ijzer in Diksmuide nam contact op en is heel tevreden met het resultaat.

Rijpen in de luwte

Diksmuide ligt midden in de weidse West-Vlaamse polders op een goede 15 km van de Noordzee. Groen en open ruimte zijn dus alom tegenwoordig. De gemeente prijst zichzelf aan als een plek die je ademruimte geeft. Dat zijn troeven waar ook GO! basisschool W’ijzer in Diksmuide mee kan uitpakken. Dat deed de school dan ook. Een aanstekelijk filmpje laat je kennismaken met een leuke school waar veel groen de kinderen ruim de kans geeft om zich uit te leven en zich goed te voelen. Maar de school biedt meer dan dat. En daarom kwam er een belangrijk accent bij.

“De school hecht veel belang aan kwaliteitszorg. Vandaar dat er in het team een sterke drang leeft om op tijd en stond hun eigen werking te evalueren om waar nodig nieuwe stappen vooruit te kunnen zetten. Er heerst een gezonde cultuur van reflectie en van meten waar men staat. Zo kwam zo’n 8 jaar geleden vanuit de school de vraag aan de pedagogische begeleidingsdienst hoe ze op een wetenschappelijk onderbouwde manier haar leesonderwijs beter kon maken,” vertelt een van de pedagogisch begeleiders van cluster West. Op voorstel van de PBD-GO! ging de school daarop van start met LIST, dat staat voor Leesinterventie voor scholen met een totaalbenadering, en ook Lezen is top. Gedurende drie jaar werd het team door de PBD nauw begeleid in het project en inmiddels vaart ze al 5 jaar volledig haar eigen LIST-koers. Met succes. De school heeft de methodiek helemaal in de vingers en dat loont. Kinderen lezen er elke dag zelfstandig minstens dertig minuten en over een week gespreid 180. Er is een ruim aanbod kwaliteitsboeken op school aanwezig. Een aanpak die de school eigenlijk wel uniek maakt in de omgeving.

W'ijzer 03

Kom naar buiten met je kwaliteit

Die nieuwe dynamiek vroeg om een nieuwe vertaling in promotiemateriaal voor de school. De kinderen en hun ouders zijn immers tevreden over het onderwijs in GO! basisschool W’ijzer. Een kwestie dus van een groter deel van de buitenwereld daarvan te overtuigen.

“Op advies van Véronique De Merlier, de vorige directeur van de school en intussen de huidige algemeen directeur van GO! scholengroep Westhoek, nam ik contact op met de GO! communicatiedienst en meer bepaald met GO! huisstijlbegeleider Sandra Van Maurik,” zegt Charlot Van D’huynslager. “Sandra begeleidt scholen bij strategische communicatie-uitdagingen, heel concreet, van begin tot einde. Ze staat je bij met communicatieadvies en begeleidt de praktische uitwerking. Bij communicatie rond leerlingenwerving bijvoorbeeld. Of voor een herprofileringsoefening naar aanleiding van een fusie van scholen, een nieuwe school, of als reactie op een nieuwe of versterkte concurrent in de regio.”

“Wij wilden een opfrissing van ons promomateriaal maar ook een heel duidelijk teken geven dat we er zijn. Want wij maken deel uit van een grotere campus samen met het GO! atheneum van Diksmuide. Zo nu en dan hoor ik nog altijd mensen die weten dat er een atheneum is maar geen basisschool. Wel, achter onze school loopt een wandelpad dat nu in coronatijden veel volk trekt, daar wilden we een heel groot spandoek, zodat mensen nooit meer vergeten dat er ook een basisschool zit op de campus in de Grauwe Broedersstraat,” lacht Charlot.

“Wij lieten ook ons logo opfrissen, flyers en spandoeken ontwerpen en drukken. En we kozen ook voor raamstickers, ideaal om in een hoek op je auto-achterraam te kleven.”

Brochure W'ijzer
quote icoon

Ik ben niet altijd even makkelijk. Sandra heeft het ontwerp echt heel vaak moeten aanpassen (ik voelde me er zelf soms ongemakkelijk bij) maar dat was voor haar nooit een probleem.

— Charlot Van D’huynslager, directeur GO! basisschool W’ijzer Diksmuide

“Sandra Van Maurik stond ons in alles bij. Ik leerde de service kennen via collega’s die ook met haar hadden samen gewerkt. Zelf had ik dit nog niet ontdekt. De samenwerking verliep heel vlot. Het eerste gesprek verliep via videocontact en daarna hebben we vooral telefonisch en per mail contact gehouden. Per kerende ontvingen we uitgewerkte producten zoals een opgefrist logo, folder en spandoek. De tekst was meteen raak. Het gekozen campagnebeeld ook. Ik ben niet altijd even gemakkelijk. Een streepje verkeerd kan al storend werken. Ook in kleuren ben ik heel kritisch. Sandra heeft het ontwerp echt heel vaak moeten aanpassen omdat ik graag andere kleurencombinaties wilde uittesten, ik voelde me er zelf soms ongemakkelijk bij, maar dit was voor haar nooit een probleem. Zij wilde vooral dat wij tevreden waren over het eindresultaat. Ook wat betreft kleurkeuzes heeft ze ons dus heel goed bijgestaan.

Focus op lezen 

“Sandra vroeg ons naar een sterkte binnen onze school, een die er is en altijd zal blijven. Dit was niet moeilijk kiezen omdat wij al enkele jaren een LIST-school zijn en we hierin ook heel wat investeren. Wij zijn ook de enige school in de regio die op deze manier het lezen aanpakt. Voor ons is LIST eigenlijk vanzelfsprekend maar Sandra liet ons voelen dat dit niet zo 'gewoon' is en we hiermee naar buiten moesten komen.”

Content

“Wij zijn heel tevreden. We hebben al heel veel positieve feedback gekregen op onze campagne. Dit weekend start ook onze superheldenwandeling rond de school. Die zal gedurende de hele paasvakantie lopen en mensen zullen zo ook langs onze 3 banners passeren.”

De school telt 290 leerlingen, die verdien je niet zomaar. Met haar team van 21 leerkrachten wil Charlot de school voortdurend verbeteren, onderscheiden van de rest. Zelf vindt ze het contact met ouders en leerlingen zowat het mooiste wat er is in haar job. “Ik sta nog elke dag op de speelplaats om die band te kunnen onderhouden. Dit maakt het voor de kinderen en de ouders ook heel gemakkelijk om met mij contact te leggen. De dag dat de ouders zeggen dat ze mij niet kennen of mij nooit kunnen bereiken, stop ik ermee.”

Meer info?

Wil je je school ook beter in de kijker zetten, maar zoek je nog naar een betaalbare en heel toegankelijke partner? Een adres: GO! pro - huisstijlproducten op maat van je school