vrijdag 20 mei 2022
IGP2651

Van grijs naar groen

Een school is niet alleen een plek waar inzicht, kennis en vaardigheden worden bijgebracht. Het is ook waar leerlingen en leerkrachten samen veel tijd doorbrengen. Een aangename omgeving doet er dus toe. Binnen maar ook buiten. Die buitenkant was op GO! campus De Tandem tot enkel jaren geleden vooral een grijze, stenen, wat inspiratieloze vlakte. Nu kleurt de campus een stuk groener en is er ruim plaats voor een vreugdesprong van de burgemeester. Buiten vertoeven is er weer leuk en er groeit, bloeit en beweegt van alles.

IGP2625

Maandag 16 mei 2022 huldigde GO! campus De Tandem zijn vergroende campus. Samen met leerlingen, leerkrachten, ouders en tal van externe partners zoals stad Eeklo, provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid werd er de voorbije jaren volop werk gemaakt van het ontharden en vergroenen van de campus in de Eikelstraat in Eeklo. De directie van zowel de basisschool als de secundaire school zijn dan ook bijzonder tevreden over de evolutie op de campus.

“Enkele jaren geleden werd het startschot van dit project gegeven,” vertelt Nick Van Vooren, directeur GO! atheneum en leefschool De Tandem. “Begin 2017 bracht een enquête bij de leerlingen aan het licht dat de buitenruimte toen voor hen weinig tot de verbeelding sprak en dat ze liever meer groen en zitmogelijkheden op de speelplaats zagen. Met deze feedback moesten we wel aan de slag gaan, de leerling staat op onze school niet voor niks centraal.”

IGP2648

Vijf jaar en enkele subsidieaanvragen later kleurt de campus in de Eikelstraat in Eeklo een pak groener en daarover is echt iedereen erg in zijn nopjes. ‘Natuur in je buurt’, ‘Pimp je speelplaats’, ‘Bewegingsvriendelijke en gedeelde schoolspeelplaatsen’… het zijn stuk voor stuk projectoproepen waar GO! campus De Tandem op in ging. En met succes! Ook een crowdfunding en een heuse winter-BBQ zorgde voor wat extra euro’s in het laatje. Met al die middelen werden er speelplaatsen onthard, wilgenhutten gebouwd, meer dan 1500 bomen aangeplant, een sportveld aangelegd en een speelheuvel ontworpen. En sinds kort hebben GO! atheneum en leefschool De Tandem ook de officiële erkenning van ‘Groene Vlag’-scholen binnengehaald. Dit internationaal label voor duurzame scholen wordt door Eco-schools uitgereikt en De Tandem is de eerste school uit het Meetjesland die dit label te pakken heeft.

IGP2655

Het voltallige Tandemteam is dan ook terecht fier op de metamorfose die de campus in samenwerking met stad Eeklo, MOEV, MOS Oost-Vlaanderen, de provincie Oost-Vlaanderen, Goodplanet, Natuurpunt, Regionaal Landschap Meetjesland, het agentschap voor natuur en bos en de Vlaamse overheid kon verwezenlijken. Ook de partners die dit project mee ondersteunden zijn vol lof.

“Deze groene metamorfose kan als voorbeeld dienen voor speelplaatsen in heel Oost-Vlaanderen. Heel wat scholen willen graag meer groen op hun speelplaats, maar botsen op hindernissen zoals te weinig tijd, geld of expertise. Via het project Klimaatgezonde Speelplaatsen begeleidt de provincie scholen om die hindernissen stap voor stap aan te pakken,” geeft Riet Gillis, gedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen en bevoegd voor Klimaat, Natuur en Milieu, aan.

IGP2658
IGP2676

.

GO! nieuwsbrief