dinsdag 13 september 2022
Leerlingen Basisschool De Puzzel Met Juf In Fluovestjes Voor Het Zebrapad

Veilig in het verkeer, elke dag weer!

Met de start van het nieuwe schooljaar is ook de grotere drukte op de weg weer een feit. Het is alle hens aan dek en goed uitkijken wat je doet. Volwassenen komen hierbij niet zelden al ogen te kort, voor kinderen is de situatie nog een stukje overweldigender. Ze zijn kleiner en ze hebben nog niet diezelfde ervaring. Daarom is werken aan verkeers- en mobiliteitseducatie geen overbodige luxe. In GO! basisschool De Puzzel aan de drukke Leuvenseseteenweg in Mechelen zijn ze er dagelijks mee bezig. Dat levert hen een zilveren Verkeer-op-Schoolmedaille op. GO! basisschool De Cocon in Tremelo organiseert dan weer een verkeersfeest voor de kinderen. 

Bij ons niet af en toe een lesje verkeer

Beslist niet toevallig dat de Vlaamse Stichting Verkeerskunde net aan het begin van het schooljaar zijn medailles uitreikt. Het is het uitgelezen moment om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid. Iets waar ze in GO! basisschool De Puzzel in Mechelen zeer bewust van zijn. De school is gelegen aan een drukke steenweg. Maar dat hoeft dus geen obstakel te zijn om kinderen bij de hand te nemen en hen op een verantwoordelijke en veilige manier op (de) weg te helpen. En dat is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde niet ontgaan. Ze beloond De Puzzel met een zilveren Verkeer-op-Schoolmedaille. De school krijgt deze bekroning voor haar aangehouden inzet op het vlak van verkeers- en mobiliteitseducatie.

“We zijn zeer fier en blij dat onze leerlingen leerden hoe zich veilig te gedragen in het verkeer”, zegt Saskia Van Aerschot, directeur van GO! basisschool De Puzzel.

“Verkeersveiligheid is in onze stedelijke context van groot belang. Bij ons niet af en toe een lesje verkeer. Het wordt elke dag toegepast in de praktijk. Kleutertjes wandelen met de juf in de wijk of gaan te voet naar het theater. Zo leren ze netjes op het voetpad stappen. In de derde graad gaan de leerlingen dan weer met de fiets op uitstap.”

De school kocht met subsidies van de Koning Boudewijn Stichting fietsen aan in het Fietsateljee. “Zo krijgen alle leerlingen dezelfde kansen om de fietsvaardigheden te oefenen. Wij kijken alvast uit naar onze Strapdag! Daar gaan we een groot feest van te maken”, zegt Saskia Van Aerschot, directeur van GO! basisschool De Puzzel.

 

Samenwerking met de gemeente en High Five 

Maandag 12 september, gaf GO! basisschool De Cocon in Tremelo in samenwerking met de gemeente de aftrap van het project High-Five. Het project heeft tot doel kinderen veilig, duurzaam en gezond naar school te laten gaan. “De hele school kleurde blauw-geel. De mascotte van High-Five danste samen met de kinderen op het Five-lied. Elke klas maakte een wandeling tot aan de High-Five palen. De leerlingen reden rond op gekke fietsen en speelde tal van verkeersspelletjes op het High-Five eiland. Veilig naar school komen was nog nooit zo leuk!”, zegt Elke Moeskops, directeur van GO! basisschool De Cocon.

GO! basisschool De Cocon zet zich samen met de gemeente Tremelo en High-Five in om kinderen veiliger, duurzamer en gezonder naar school te laten komen. Op strategische plaatsen in de schoolbuurt werden High-Five palen geplaatst waarbij kinderen een slim bandje kunnen scannen om zo online munten te verzamelen. Deze muntjes kunnen ze vervolgens inwisselen voor leuke gadgets of prijzen geschonken door lokale handelaars. "Zelfs een inkomticket voor een pretpark kan je door veilig te fietsen bijeen sparen.”

In de fietsenstalling van de school hangt vanaf nu een fietsenteller. “De kinderen die met de fiets komen, krijgen een tag aan hun fiets. Wanneer ze de fietsenstalling binnenrijden, wordt de tag automatisch gelezen en worden er fietsmuntjes verstuurd naar hun persoonlijke pagina.”

De verkeersspelletjes op het High-Five eiland waren zeer in trek. De leerlingen konden deelnemen aan een verkeersborden-domino, fietsquiz, rood licht-stopspel, streetwise-spel op de tablets en een Highfive estafette.”

.

GO! nieuwsbrief