woensdag 26 mei 2021
Tectura Rh2

Voortaan samen op technologisch avontuur

Twee vliegen in één klap, noemen we dat. Vier technische scholen van GO! scholengroep Gent bundelden de krachten om als één geheel deel te nemen aan de Vlaamse Innovatiecampuswedstrijd. Het resultaat: ze winnen samen de cup en treden vanaf 1 september als Tectura naar buiten. Want kennis en middelen delen loont. Samen gaan ze boeiende technologische avonturen tegemoet.

De meest innovatieve school van Vlaanderen 2021

In het kader van de Accent Innovatiecampuswedstrijd werkte het consortium van 4 technische scholen van GO! scholengroep Gent in opdracht van het bedrijf Renotec de voorbije maanden aan het innovatievraagstuk: hoe kunnen we de luchtkwaliteit in onze gebouwen verbeteren? Op 1 mei hielden de leerlingen een straffe pitch (vanaf minuut 20) over hun resultaten en de ontwikkelde prototypes voor een prominente jury met Lieven Scheire, Anthony Liekens, Hetty Helsmoortel en de CEO van Accent Anouk Lagae.

Zaterdag 22 mei kwam dan eindelijk de verlossing: op het Techniekfestival riep Accent het Gentse consortium uit als ultieme winnaar van de Innovatiecampuswedstrijd 2021 (vanaf minuut 24)! Als kers op de taart kondigen de vier scholen aan dat zij onder de vlag Tectura in de toekomst nog nauwer zullen gaan samenwerken. Om dat aan de buitenwereld te tonen, nemen de scholen ‘Tectura’ vanaf 1 september ook officieel op in hun naam.

Innovatiecampus Rh2

Innovatiecampus maakt jongeren warm voor technische STEM-richtingen

Talentplacementbedrijf Accent organiseerde begin deze maand, in samenwerking met Fluxlab en Maker Faire, de jaarlijkse Innovatiecampus. De Innovatiecampus, voorheen Innovatiebeurs, is een evenement dat jongeren wil laten kennismaken met technische jobs en innovatieve technieken. De wedstrijd, die het volledige schooljaar duurt, daagt jongeren uit middelbare scholen uit om aan de slag te gaan met een specifiek innovatievraagstuk uit het echte leven. De wedstrijd werd opgezet in samenwerking met 8 toonaangevende Belgische bedrijven, Fluxlab en Maker Faire, met Henk Rijckaert als peter van het project.

Met de Innovatiecampus willen Accent en partners jongeren warm maken om voor een technische studierichting te kiezen (de zogenoemde STEM-richtingen), door aan te tonen hoe interessant en vernieuwend technische beroepen kunnen zijn. Technische jobs worden alsmaar meer knelpuntberoepen, doordat de uitstroom op de arbeidsmarkt groter is dan de instroom. Accent ziet een groeiende discrepantie tussen het stijgende aantal technische vacatures op de arbeidsmarkt en het aanbod van het onderwijs. In april 2021 stonden er bijvoorbeeld zo’n 5641 technische vacatures open (cijfers Arvastat VDAB).

‘Bij Accent willen we de jongeren van vandaag tonen dat technische beroepen innovatief en aantrekkelijk zijn, met het oog op de arbeidsmarkt van morgen’, aldus Anouk Lagae, CEO van Accent. ‘Techniek combineert analytisch nadenken met frisse creativiteit. Jongeren de kans geven om aan een project van een echte bedrijfsuitdaging samen te bouwen geeft hen extra voldoening en goesting om zelf het verschil te maken. Onze toekomstige innovaties liggen in hun handen. De leerlingen van het Gentse Tectura-consortium hebben als winnaars bewezen dat die toekomst verzekerd is, maar ook de andere zeven scholen hebben het zeer goed gedaan!’

quote icoon

We lieten de leerlingen het probleem benaderen vanuit de design thinking methode. Ze leerden onderling van elkaars experimenten en oplossingen, reflecteerden en brachten verbeteringen aan. Dat vinden wij technisch onderwijs van de toekomst en je ziet dat dit ook echt werkt.

— Frank Rubben, leerkracht elektriciteit en elektronica GO! KTA Gito/GO! KTA MoBi

Het innovatievraagstuk

Na een eerste selectieronde gingen acht scholen met een team van maximum 20 leerlingen op zoek naar een oplossing voor een probleem waar grote, Belgische bedrijven vandaag mee geconfronteerd worden. Voor het Gentse Tectura-consortium van vier technische GO! scholen was dat een vraag van Renotec, een bedrijf gespecialiseerd in de renovatie en restauratie van gebouwen en monumenten: hoe kunnen we de luchtkwaliteit in onze gebouwen verbeteren?

De leerlingen en leerkrachten van GO! KTA MoBi, GO! KTA Gito Groenkouter, GO! Tuinbouwschool Melle en GO! atheneum Merelbeke bundelden de krachten én hun expertise om dit vraagstuk vanuit zoveel mogelijk invalshoeken te kunnen benaderen. Frank Rubben, leerkracht elektriciteit en elektronica bij GO! KTA Gito Groenkouter en D3 Tech Lab bij GO! KTA MoBi, licht het project toe: ‘We lieten de leerlingen het probleem benaderen vanuit de design thinking methode en zetten hierbij vooral in op onderzoekend leren: het probleem scherpstellen en ontleden, ontwerpen, oplossingen zoeken, maken, uitvoeren, in gebruik nemen, meten, testen en evalueren. Vanuit dit proces ontwikkelden de leerlingen van de vier scholen verschillende prototypes. Ze leerden onderling van elkaars experimenten en oplossingen, reflecteerden en brachten verbeteringen aan. Dat vinden wij technisch onderwijs van de toekomst en je ziet dat dit ook echt werkt.’

Tectura Rh6

De winnende oplossing

Het resultaat mag er inderdaad zijn: het project leverde een indrukwekkende reeks prototypes en onderzoeksconclusies op. Eigen open source luchtkwaliteitsmeters die, verbonden met een tablet, real time informatie bieden over de luchtkwaliteit in klaslokalen, laagdrempelige, betaalbare oplossingen voor luchtzuiveringsfilters door upcycling van materialen als stofzuigers, vuilnisbakken en ventilatoren van oude computers, een oerwoudklas met graslelies als luchtzuivering en een grootschaliger luchtzuiveringssysteem na een masterclass van het gerenommeerde Max Planck Instituut. Met dit knappe resultaat en een al even straffe pitch kon het Gentse consortium de jury van de Innovatiecampus helemaal overtuigen en dus de hoofdprijs binnenhalen.

Ine Van Renterghem, adjunct-directeur van GO! KTA Gito Groenkouter en coördinator van het project: ‘We zijn dolgelukkig met deze bekroning van maanden hard werk. En natuurlijk ook dankbaar voor de kans die we van Accent kregen om deel te nemen aan de Innovatiecampus en voor de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Onze leerlingen begonnen met veel gretigheid en goesting aan het project en groeiden doorheen het traject. Het was mooi om te zien dat de schooloverstijgende samenwerking ook echt werkt: leerlingen overstegen ook zichzelf. We zijn enorm fier op hen. Deze prijs is helemaal hun verdienste! Tegelijkertijd zijn we ook blij dat we aan Vlaanderen kunnen tonen hoe boeiend technisch onderwijs is: van de conceptuele (be)denker tot de concrete doener. Alle talenten hebben hier hun plek. Zo komen toekomstige innovaties tot stand en daar dragen wij vanuit onze scholen graag aan bij.’

Goscholengroep Tectura Rh

Het Tecturanetwerk gaat voort

Nog voor de voorstelling van het project aan de jury waren zowel leerlingen als begeleiders al druk in de weer om hun realisatie aan te passen en te verbeteren. Leerkracht Frank Rubben: ‘Dat heb je nu eenmaal met een team vol wereldverbeteraars, doorzetters en perfectionisten. De uitdaging rond ventilatie, hot topic in coronatijden, blijft hen motiveren en uitdagen. Wie weet komt er in de toekomst naast een prototype ook een commercieel product uit dit project?’

En dan zijn er nog die andere grootse plannen van de scholen: de Innovatiecampus was de eerste echte samenwerking van het Tectura-netwerk. Jethro De Schinckel, directeur GO! atheneum Merelbeke: ‘Dat we met Tectura meteen de hoofdprijs binnengehaald hebben en dus ook de titel van meest innovatieve school van Vlaanderen, heeft ons enorm gesterkt in onze overtuiging dat wij als vier technische scholen ook in de toekomst onze krachten verder zullen bundelen.’ Meer zelfs: vanaf 1 september zullen alle 4 scholen 'Tectura' ook officieel opnemen in hun naam.

Tectura Gent-centrum, Tectura Merelbeke, Tectura Groenkouter en Tectura Tuinbouwschool Melle zullen in de drive en spirit van de Innovatiecampus verder werken aan technisch onderwijs van de toekomst.

Brigitte De Baere, directeur van GO! Tuinbouwschool Melle licht toe: ‘Inderdaad, we nemen alle vier ‘Tectura’ met veel trots op in onze schoolnaam. We blijven vier aparte scholen, maar delen wel dezelfde uitdagingen en dromen voor technisch onderwijs. Samen kunnen we een breed, eigentijds aanbod aan studierichtingen aanbieden aan jongeren en hen nog meer aan de slag laten gaan in innovatieve projecten. We delen kennis en vaardigheden over de vier scholen heen en ook materialen en infrastructuur. Zo stomen we jongeren helemaal klaar om met de juiste mindset (oplossingsgericht, ondernemend, creatief, in team), knowhow en skills verdere studies aan te vatten of een job te vinden. Met Tectura willen we de schakel zijn naar een straffe technische toekomst.’

Meer informatie

Over Tectura

Tectura is een inspirerend netwerk van ondernemende technische GO! scholen in regio Gent. Met een actueel opleidingsaanbod, een innovatieve aanpak en nauwe samenwerking met o.a. bedrijven krijgen jongeren hun ticket voor een straffe technische toekomst. Surf naar www.tectura.be

Over GO! scholengroep Gent

Scholengroep Gent overkoepelt 33 unieke scholen (basis- en secundair onderwijs) en centra (DKO, CLB en internaten) in Groot Gent. De passie voor leren is wat ons bindt. We motiveren elkaar om elke dag 12.000 leerlingen kwalitatief en innovatief onderwijs te bieden in een warme, ondersteunende leer- en leefomgeving. Surf naar www.scholengroep.gent.