Op zondag 13 oktober vinden in ons land lokale en provinciale verkiezingen plaats. Een zaak van belang voor elke burger en dus ook voor leerlingen die voor het eerst naar de stembus mogen. GO! atheneum Brugge organiseerde daarom in aanloop daartoe op zaterdag 20 september een druk bijgewoond kopstukkendebat in de school. Tijs Synaeve, oud-leerling van de school, schreef een fijn verslag over de debatavond.
Vrijdagavond woonde ik het kopstukkendebat bij voor de gemeenteraadsverkiezingen in mijn alma mater, het GO!atheneum Brugge. Het publiek - in een overvolle ‘polyvalente zaal’ - bestond uit derdegraads leerlingen, ouders, geïnteresseerden en partijmilitanten. In het panel zetelden fractieleiders Raf Reuse (Groen), Stefaan Sintobin (VB), Maaike De Vreese (N-VA), Stephen Brigitta (PVDA), Pablo Annys (Vooruit), Jasper Pillen (Voor Brugge) en Dirk De fauw (Cd&v). Het geheel werd in goede banen geleid door ‘klasbak’ Mieke Dumont, die er als geen ander in slaagt om politici op hun gemak te stellen… om hen vervolgens het vuur aan de schenen te leggen.
Er zijn ongetwijfeld onafhankelijker pennen die het debat zullen fileren, maar ik trap alvast een open deur in: het niveau lag hoog, met wederzijds respect tussen oppositie en meerderheid. Al knetterde het ook stevig. Wie het engagement van onze lokale politici wantrouwt, heeft het bij het verkeerde eind: alle fractieleiders toonden bijzonder grote betrokkenheid bij onze stad.
De kopstukken hadden vier minuten om - zonder onderbreking - over een zelfgekozen thema uit te weiden. De anderen kregen een minuut om te reageren. Dan volgde nog een minuut voor een tegenreactie. De thema's varieerden van Mobiliteit (De fauw), Betaalbaar Wonen (Annys), Veiligheid (De Vreese), Kwalitatieve Openbare Ruimte (Pillen), Toerisme (Reuse), Openbaar Vervoer (Brigitta) tot Wonen voor Ons (Sintobin). Enkele opmerkelijke uitschieters: toen Maaike De Vreese het had over de toenemende onveiligheid in de stad, laaiden de emoties op. Burgemeester De fauw weerlegde dit met objectieve cijfers en scoorde bij het publiek. Reuse grapte ondertussen naar Sintobin dat hij op rechts voorbijgestoken werd. Maar uit tumult vanuit het publiek bleek ook dat veiligheid wel degelijk een thema is. Credits dus aan De Vreese om dit te durven bespreken.
Pablo Annys kreeg het publiek op de hand door Stefaan Sintobin te tackelen die sociale woningen wilde voorbehouden aan mensen met de Belgische nationaliteit. “En wie bouwt die woningen, meneer Sintobin? Ook mensen die van elders komen om hier in de bouw te werken! En zij zouden niet mogen wonen in die huizen?” Even later vloerde Jasper Pillen Maaike De Vreese op de tatami door erop te wijzen dat haar partijgenoot Jan Jambon als minister van Buitenlandse Zaken de spoorwegpolitie ontmantelde. (De Vreese had geklaagd dat de spoorwegpolitie aan het station chronisch onderbemand is, wat tot wetteloosheid in de stationsbuurt leidt) Dirk De fauw kon dan weer punten binnenhalen dankzij zijn burgemeestersbonus, zijn dossierkennis, maar ook zijn hoffelijkheid.
Het debat werd ontsierd vanuit het publiek toen Raf Reuse het thema toerisme aansneed. Groen zet voor deze verkiezingen resoluut in op het ongenoegen dat bij sommige Bruggelingen leeft over het massatoerisme. Toen Dirk De fauw verwees naar mijn opiniestuk in De Morgen, waar ik het idee van een toerisme-burgerparlement opper als mogelijke oplossing, ging Reuse hier niet verder op in. Enkele luidruchtige militanten, van wie sommigen op de lijst staan, vonden het wel nodig om dat voorstel op schertsend hoongelach te onthalen.
Enerzijds begrijp ik die reacties, want een burgerparlement voor toerisme zou niet alleen revolutionair zijn, het zou ook het discours van Groen onderuit halen. Anderzijds getuigde het van een paleolithisch beschavingspeil om op dergelijke pesterige en achterbakse wijze te reageren op het moment dat mijn naam vermeld werd. Als dat de manier is waarop sommige kandidaten omgaan met andersdenkenden, dan huiver ik bij de gedachte dat ze daadwerkelijk verkozen worden. Deze ‘techniek’ herhaalde zich trouwens toen Sintobin vanuit dezelfde hoek ‘racisme’ werd verweten. Zelfs in een tweede studiejaar wordt dit gedrag tegenwoordig als ‘pueriel’ weggezet. Bovendien speelde dat Sintobin in de hand, die zich kon profileren als beledigde underdog.
De leerlingen brachten na het debat via een QR-app hun stem uit. Pablo Annys won afgetekend, met 35 % van de stemmen. Dat had hij mee te danken aan zijn politieke ippon tijdens het debat. Voorts werd de bestaande coalitie bekrachtigd in de stemresultaten, maar ook Groen kon scoren met 15 % van de stemmen. Besluit: een waardig, boeiend en evenwichtig debat dat ook ergens over ging.
Eén minpuntje: ik heb behalve over BRUSK, niets gehoord over cultuur. Met een op til zijnde kandidatuur voor Brugge 2030 als culturele hoofdstad kan ik me niet ontdoen van de indruk dat het thema absoluut niet leeft. Maar dat is stof voor een ander stuk.
Oud-leerling Tijs Synaeve, huisbewaarder Koninklijke Stadsschouwburg Brugge