dinsdag 12 oktober 2021
Turnhout Talentenschool My Future Printing Rh

Hotspot voor grafische opleidingen

Onderwijs kost veel geld. En technische opleidingen nog meer dan andere. Het is gekkenwerk om alle kosten en inspanningen als school alleen te dragen. Anderzijds hebben veel bedrijven nood aan geschoolde jonge krachten om de opvolging van de oudere generatie te verzekeren en tegelijk hebben zij de meest geavanceerde apparatuur in huis. Samenwerking ligt dus voor de hand. De GO! talentenschool in Turnhout is daar sinds enkele jaren mee bezig. Dit jaar resulteert de samenwerking met de grafische sector uit de streek in een uniek project: My Future in Printing, met daarbij de medewerking van onder meer internationale spelers als Brepols en Cartamundi.

My Future in Printing is een unieke samenwerking tussen grafische bedrijven en onderwijs. De grafische sector in de brede regio rond Turnhout zoekt gemotiveerde, technische mensen die als grafisch operator of grafisch afwerker aan de slag willen. Hiernaast leidt Talentenschool Turnhout leerlingen vanaf 12 jaar op tot deze werkzekere beroepen. Samen tonen ze in My Future in Printing hoe innovatief, afwisselend en aantrekkelijk de grafische beroepen in de regio zijn.

Op 15 mei 2018 gaf minister Kris Peeters het startsein voor dit project tijdens een Kick off-evenement op de school. Sinds de start van het project werd jaarlijks samen met de sectorfondsen, bedrijfs- en opleidingspartners een boost-campagne opgezet om leren en werken in de grafische sector in de kijker te zetten. Vandaag 12 oktober zorgen GO! talentenschool Turnhout, Catena Company, Cartamundi en Brepols met My Future In Printing voor een stevige uitbreiding van het oorspronkelijke project.

Externe partners helpen ook kwaliteit scherper stellen

Vandaag kan de school een aantal nieuwe, sterke partners voorstellen. Naast het VIGC, VDAB en Talentenschool Turnhout wordt Catena Company een vierde opleidingspartner binnen het project. Catena Company is gespecialiseerd in creatieve trainingen en ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren. Daarnaast integreren ze structurele workflows voor de creatie, het beheer en de communicatie van visueel marketingmateriaal, met bestaande bedrijfsprocessen en systemen. In het verleden was er al een sterke samenwerking tussen Catena Company en het grafisch departement van Talentenschool Turnhout voor onder andere opleidingen voor leerlingen en leerkrachten en was Catena Company ook partner in het Innovet-dossier 2020.

Nu engageren ook Cartamundi en Brepols zich als nieuwe bedrijfspartners binnen het project My Future In Printing. “We zijn zeer blij dat deze twee grote Turnhoutse bedrijven mee aansluiten bij het project”, zegt  Gunther Melis, technisch adviseur coördinator van GO! talentenschool Turnhout. “Het toont aan dat er nog steeds een grote vraag is naar grafisch geschoold personeel in de brede regio van Turnhout. De bedrijfspartners bezorgden ons de afgelopen weken weer heel wat vacatures. De vraag van de arbeidsmarkt is groter dan het aantal leerlingen die afstuderen in het grafisch departement. Bovendien zorgt elke nieuwe partner door zijn engagement mee voor de kwaliteit van onze opleidingen. Zij engageren zich voor de organisatie van opleidingen, stages, werkplekleren en ze zetten hun deur open voor bedrijfsbezoeken waardoor leerlingen een realistisch beeld krijgen van de innovatie binnen de grafische sector”.

Cartamundi is de absolute wereldleider in speloplossingen. “Samen spelen” zit in het Cartamundi-DNA. Dat komt tot uitdrukking in het uitgebreid en wereldwijd scala van spellen- en speelkaartenmerken, en tegelijkertijd ook in de continue investeringen in productie en innovatie in nieuwe manieren om spelideeën tot leven te brengen. Het is hierdoor dat Cartamundi een trouwe partner is van de meest toonaangevende speelgoedbedrijven, over de hele wereld.

Brepols heeft de afgelopen decennia naam en faam gemaakt als dé onbetwiste markleider voor agenda’s. Tevens ontwikkelen, produceren en commercialiseren ze kalenders, notebooks, schrijfmappen en fotoalbums en zijn ze de grootste onafhankelijke binderij voor de realisatie van kwaliteitsvolle boeken en een productie dicht bij de klant. Brepols gelooft rotsvast in de toekomst van papier.

Een samenwerking die groeit op diverse vlakken

“Intussen staat de teller op 11 bedrijfspartners, 4 opleidingspartners en 2 sectorfondsen. We zijn ervan overtuigd dat dit aantal nog zal blijven toenemen in de toekomst”, stelt Wesley Wouters, directeur van GO! talentenschool Turnhout. “Het project draait niet enkel om de boost-campagne die we jaarlijks opzetten. Tijdens de taskforce met de partners wordt ook gekeken naar de linken die gemaakt kunnen worden tussen onze leerplannen en de specialisatie van de partners. Verder worden onze leerlingen voorbereid op solliciteren door de HR-diensten van de partners. Zo kunnen we de kwaliteit van onze opleidingen blijven garanderen”.

Meer informatie vind je op:

Vragen? Contacteer  

Aanverwant info

Bekijk ook de themapagina over Onderwijs en arbeidsmarkt waar je de GO! visietekst Arbeidsmarktgericht onderwijs vindt.

.

GO! nieuwsbrief