donderdag 19 mei 2022
Peggy L

In 4 dagen ging ik van Colruyt naar een job in het onderwijs

Het kan soms snel gaan in het onderwijs. Daar kan Peggy De Koeyer (47) van meespreken. 20 jaar werkte ze in een winkel van Colruyt, tot ze ineens van een vriend een berichtje kreeg. Die vroeg of ze het niet zou zien zitten om les te gaan geven… De oude droom van Peggy om voor de klas te staan was plots weer springlevend. Die kans liet ze niet schieten. Ook zij geeft nu les en volgt ondertussen een LIO-traject waarbij je als ‘leerkracht in opleiding’ tegelijk ook je pedagogisch diploma kan halen.

“Ik kreeg het berichtje vier dagen voor het nieuwe schooljaar: Wij zoeken op onze school nog iemand voor een praktijkvak rond verkoop. Ik stond perplex, door een of andere reden dachten ze hiervoor aan mij.”

Als Peggy dit vertelt, kan ze zelfs nu nog nauwelijks haar verbazing van toen verbergen. Dit korte berichtje veranderde haar leven grondig. Ondertussen staat ze al enkele maanden voor de klas en is het plezier enkel maar gegroeid.

Peggy De Koeyer: “Ik werkte al 20 jaar voor Colruyt, maar de laatste jaren begon daar iets te wringen. Ik voelde dat ik steeds minder motivatie had. Ook is het werk in de winkel vaak fysiek vrij zwaar. Ook dat begon stilaan te wegen. Het onderwijs was altijd al een droom geweest, maar het was er vroeger nooit van gekomen om die richting uit te gaan. En eens je in de verkoop zit, dan is het niet meer evident om te veranderen.”

Maar dan kreeg je plots dat berichtje… en wat dan?

Peggy: “Dat is eerst even schrikken natuurlijk. Die persoon wist dat ik wat uitgekeken was op mijn job in de verkoop en die kende mijn karakter wel wat. Ik had natuurlijk meteen veel vragen, ook omdat ik geen diploma als leerkracht heb. Maar die vriend stelde mij gerust en geloofde in mij: “Jij gaat dat kunnen, met je 20 jaar ervaring in de verkoop. Het is een praktijkvak winkelhulp. Ik zal je wel alles uitleggen, bel mij eens op.” Natuurlijk heb ik daarna eerst overlegd met mijn man. Zo’n beslissing neem je niet alleen. Maar ik had toch meteen het gevoel dat ik deze kans moest grijpen. Ik heb toen heel snel moeten beslissen, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

quote icoon

Ik heb heel snel moeten beslissen, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad!

En dat is dan uiteindelijk allemaal in orde gekomen…

Peggy: “Inderdaad. Van mijn werkgever moest ik maar een maand opzeg uitdoen en dan kon ik op 4 oktober starten. Het vak dat ik geef is winkelhulp in het buitengewoon onderwijs. Ik geef les aan jongens en meisjes van 14 tot 16 jaar. Dat is zeker niet altijd even eenvoudig, want dat zijn doorgaans niet de meest leergierige jongeren. Je moet die voortdurend triggeren door zo veel mogelijk theorie om te zetten in oefeningen.”

Heb je snel je draai gevonden in je nieuwe job?

Peggy: “Er is hier op school echt een heel goede aanvangsbegeleiding. Twee leerkrachten staan in voor alle nieuwe leerkrachten. Die begeleiden ons enorm. Ze sturen bijvoorbeeld filmpjes door over hoe je een rapport moet indienen met vlagjes en bolletjes, hoe je commentaar moet geven op een rapport, … Ik kan op school rekenen op een ervaren mentor die me vaak helpt en er is ook een startersopleiding vanuit de scholengroep. Die is wat algemener. Ik ben echt wel tevreden over hoe ze me hier helpen om mijn weg te vinden. Ik sta nu ongeveer een half jaar voor de klas en ik voel mij zeker groeien in mijn rol.”

quote icoon

Er is op onze school een heel goede begeleiding van nieuwe leerkrachten. Zo vond ik snel mijn draai in mijn job.

En ondertussen volg je een opleiding via een LIO-traject

Peggy: “Dinsdagavond heb ik les van 18 tot 22 uur. Dat is wel pittig, want ik krijg ook veel taken. Maar het is heel interessant: het gaat over omgaan met jongeren, hoe lesdoelen opstellen, een jaarplanning en lesfiches maken, … Ik kon het LIO-traject ook over meer jaren spreiden, maar ik wil het op twee jaar afronden, dan heb ik het diploma voor ik vijftig ben. Net voor nieuwjaar had ik ook mijn eerste examens. Dat betekende ook veel stress, maar ik behaalde 16/20 en daar ben ik best wel fier op.”

Je hebt echt wel de juiste keuze gemaakt?

Peggy: “Het is een droom die uitkomt. Voor de klas staan, met leerlingen werken… dat doe ik zo graag. Het zijn niet altijd de makkelijkste leerlingen en de job is heel veeleisend. Maar je bouwt stilaan een band op met die jongens en meisjes en je wint hun respect en vertrouwen. Ze zien mij nu al als ‘hun leerkracht’. Dat is een fijn gevoel. Ze zijn ook zo eerlijk hé… soms is dat wel eens vervelend, maar meestal op een fijne manier.”

_________________

Nog verborgen parels leren kennen?

Lees hier ook het verhaal van Isabelle, Yana en Eddy

Zin gekregen om je kans te wagen in het onderwijs?

Surf naar Aan de slag in het GO!  

 

.

GO! nieuwsbrief