donderdag 28 april 2022
Verborgen Parels

Verborgen parels

Bij nieuwe leerkrachten denken we gauw aan jonge mensen die net van de universiteits- of hogeschoolbanken komen. Maar dat hoeft niet per se. Net zo goed kunnen nieuwe enthousiaste krachten voor het onderwijs al een parcours bij andere werkgevers hebben gelopen. Over die zogenaamde verborgen parels gaat het in deze korte reeks. In de komende weken verrassen we jullie graag met enkele verhalen van zijinstromers én andere bijzondere profielen die vandaag - na of zelfs tijdens een andere loopbaan - voor de klas staan.

Isabelle Maesfranckx

Wist je dat het mogelijk is om les te geven en ondertussen je lerarenopleiding te volgen? In een LIO-traject kan je als ‘leraar in opleiding’ in je eigen tempo je pedagogisch bekwaamheidsdiploma halen, terwijl je al praktijkervaring opdoet. Dit traject is een win-win voor veel mensen die pas later de stap naar het onderwijs zetten. Ook voor Isabelle Maesfranckx was dit de ideale opstap naar een nieuwe carrière in het onderwijs.

Yana

Yana (32) had een goede job in een bank. Maar na een aantal jaar was het voor haar duidelijk: 'dit is het niet'. Ze miste sociaal contact en creativiteit in haar job. Eigenlijk trok het onderwijs al een hele tijd zachtjes aan haar mouw. Maar pas nadat ze voor zichzelf had uitgemaakt dat werken in de bank nooit helemaal haar 'ding' zou zijn, koos ze voor het onderwijs. Ook voor haar was een LIO-traject de logische manier om meteen aan de slag te gaan en ondertussen ook een pedagogisch diploma te halen.

Eddy

Eddy Ringoir was in een ver verleden leerkracht Frans. Toch heeft hij het overgrote deel van zijn carrière uitgebouwd in het bedrijfsleven en bleef hij ook na zijn pensioen actief als consultant. Door de coronacrisis kreeg hij echter plots meer tijd vrij waardoor het idee ontstond om opnieuw voor de klas te gaan staan. Eddy geeft sinds februari 2022 en tot het einde van het schooljaar les in het GO! atheneum in Keerbergen. En hij is niet alleen! Steeds meer mensen vinden ook na hun actieve loopbaan de weg naar het onderwijs. Bij Eddy lukt dat alleszins prima, want ‘de truken van de oude vos’ verleer je blijkbaar niet.

Peggy L

Het kan soms snel gaan in het onderwijs. Daar kan Peggy De Koeyer (47) van meespreken. 20 jaar werkte ze in een winkel van Colruyt, tot ze ineens van een vriend een berichtje kreeg. Die vroeg of ze het niet zou zien zitten om les te gaan geven… De oude droom van Peggy om voor de klas te staan was plots weer springlevend. Die kans liet ze niet schieten. Ook zij geeft nu les en volgt ondertussen een LIO-traject waarbij je als ‘leerkracht in opleiding’ tegelijk ook je pedagogisch diploma kan halen.

Denis

De wegen naar het onderwijs zijn heel verschillend. Vraag dat maar aan Denis Van den Eynde. Op zijn 62e is hij stilaan einde loopbaan bij chemiebedrijf INEOS. Toch staat hij sinds september naast zijn werk ook een aantal uur als STEM-leerkracht voor de klas. Als zogenaamde ‘zijinstromer’ heeft hij dan ook heel wat te bieden aan het onderwijs.

Christel Bombeeck

Zijinstromers hebben elk hun eigen verhaal. Maar wat ze gemeen hebben is een onderhuids verlangen dat vaak door een toevallige gebeurtenis plots aan de oppervlakte komt. Bij Christel Bombeeck was het niet anders. Als zelfstandige ingenieur-architect raakte ze wat uitgekeken op de vele eenzame uren aan haar bureau. Ook de coronacrisis versterkte het gemis aan sociaal contact. Dit bleek voldoende om het onderwijsvuur dat onderhuids al aanwezig was te doen oplaaien. Nu werkt Christel nog steeds halftijds als zelfstandige, maar ook deeltijds in het onderwijs, in GO! atheneum Aalst. Een combinatie die zuurstof geeft, zo blijkt uit haar enthousiasme!

Zin gekregen om je kans te wagen in het onderwijs?

Surf naar Aan de slag in het GO!  

.

GO! nieuwsbrief