woensdag 24 januari 2024
De Driesprong In Ijsland1b

Met Erasmus naar IJsland

Zes leerlingen en drie leerkrachten van GO! basisschool De Driesprong in Maldegem zijn zopas terug van IJsland. Een week lang waren ze te gast bij een bevriende school op het fascinerende eiland in de atlantische oceaan halverwege tussen Europa en Amerika. Het bezoek vloeide voort uit een succesvol eTwinning-project, waarbij juf Véronique van het tweede leerjaar voor een sterke band en samenwerking zorgde tussen de partnerschool in IJsland en de school in Maldegem. Het werd een avontuur met Vikingallures. 

Van eTwinning naar IJslands avontuur

"Dat avontuur begon vorig schooljaar toen juf Véronique het onlineproject opstartte. Daarna volgde al snel een eerste bezoek van de IJslandse collega’s. Die kwamen toen onze pedagogische aanpak in de klas van dichterbij bestuderen en nu in januari draaiden we de rollen om. Onze leerlingen kregen de kans om het IJslandse (school)leven te ervaren tijdens deze onvergetelijke week," geeft juf Evy, de Erasmuscoördinator van GO! basisschool De Driesprong, aan.

De Driesprong In Ijsland3b

Gedurende een volle week namen de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar deel aan diverse lessen, waaronder wiskunde, Engels, IJslands - jawel! - wetenschappen, textiel, sociale technieken, muzische vorming en sport. Het bood hen niet alleen de mogelijkheid om hun onderwijshorizon te verbreden, maar ook om op een unieke manier de cultuur op dit bijzondere eiland te ervaren .

Naast voor zuivere schoolactiviteiten was er uiteraard ook ruimte om de uitzonderlijke IJslandse natuurfenomenen te zien te krijgen. Ze doken in grotten en stonden voor reusachtige watervallen. Het programma bevatte een perfecte mix van lessen op school, kennismaking met IJslandse gewoonten en cultuur en, niet in het minst, de overweldigende omgeving.

"We zijn heel blij dat we onze leerlingen deze unieke kans konden bieden om een internationale ervaring op te doen en zo hun blik op de wereld te verbreden. Dit Erasmusavontuur was niet alleen een verrijking voor de school en onze leerlingen, maar ook voor mezelf," vertelt Nina Beeckmans, directeur van GO! basisschool De Driespong.

Van 'Takk fyrir matinn' (Dankjewel voor het eten) tot leren tellen tot 12 in het IJslands, je wordt er niet elke doordeweekse schooldag mee geconfronteerd. Stella, Mara, Olivia, Raphael, Pablo en Siebe beleefden een onvergetelijk avontuur daar op dat verre vulkanische eiland. Mara wil de school daarom graag super hard bedanken. "Deze speciale week ga ik in mijn leven nooit vergeten. Mijn eerste woordjes IJslands en lessen in het Engels! Maar we kregen ook een les houtbewerking en een les textiel. En ik denk dat ik er ook een paar unieke vrienden bij heb. Afscheid nemen op het einde van de week was toch niet zo gemakkelijk." Olivia en Stella knikken instemmend.

Er zijn wel meer scholen die een Erasmusproject aangaan, maar naar IJsland trekken is toch heel bijzonder. Wie graag wat meer informatie wil over hoe deze IJslandvaarders hun project hebben aangepakt, kan contact opnemen met directeur Nina Beeckmans, juf Evy of juf Véronique. 

Lees ook 'Fairy Tales' van De Driesprong wint eTwinning Award

De Driesprong In Ijsland2b

.

GO! nieuwsbrief