maandag 30 april 2018
Uitnodiging Artie Autie bijgesneden.jpg

Autismewerking GO! MPI Pottelberg stelt tentoon

Van 2 tot 31 mei stelt de buitengewone basisschool GO! MPI pottelberg kunstwerken tentoon van hun leerlingen met autisme in de galerij van koffiebar El Dorado in Zwevegem. Met ‘Artie Autie’ laat de school zien dat autisme en fantasie en creativiteit elkaar absoluut niet in de weg zitten. Stoornis? Focussen op talent en mogelijkheden levert zo veel meer op?

Heel wat kinderen met autisme die in GO! MPI Pottelberg op school zitten, hebben net een erg rijke en uitgebreide fantasie. Alleen zijn de onderwerpen soms erg specifiek en afhankelijk van hun interesses. Zo kan de speelplaats plots onderverdeeld zijn in ‘levels’, worden machines uitgevonden die hamburgers maken van broccoli, is de klas soms een wilde dierentuin, of staat er ineens een hyperintelligente robot naast je.

MPI Pottelberg schrapt in zijn werking graag de ‘stoornis’ uit ‘autismespectrumstoornis’, en focust meer op de talenten van de leerlingen, dan op hun beperkingen. Ze gaan op zoek naar waar de leerlingen goed in zijn en wat hen echt interesseert. Zo kunnen de kinderen uitgroeien tot zelfzekere en sterke jongeren, die leren omgaan met de obstakels die ze tegenkomen.

Door voorbij hun ‘stempel’ te kijken en de kinderen te zien als de unieke individuen die ze zijn, wordt keer op keer duidelijk dat kinderen met autisme echt wel vele talenten hebben! Ze zijn bijvoorbeeld vaak erg visueel ingesteld, hebben een bijzonder oog voor detail, en denken vaak meer in beelden dan in woorden. Samen met hun ongebreidelde fantasie, zorgen deze bijzondere eigenschappen er voor dat er vaak grote kunstenaars schuilgaan achter deze leerlingen!

Onder begeleiding van hun leerkrachten, gingen ze met al die talenten (en liters verf) aan de slag. Het resultaat is een prachtige kunstcollectie, waarvan je in de tentoonstelling ‘Artie Autie’ een selectie te zien krijgt.

De vernissage van ‘Artie Autie’, vindt plaats op woensdag 2 mei om 18u in koffiebar El Dorado, Otegemstraat 148b in Zwevegem. De tentoonstelling loopt tot 31 mei; tot dan kan je er terecht voor een koffie met kunst. Alle werken zijn te koop; de opbrengst gaat naar de kinderen van GO! MPI Pottelberg.

Meer informatie via 

Johan Segers
directeur GO! Medisch Pedagogisch Instituut Pottelberg Kortrijk
056 22 66 86
info@mpipottelberg.be
www.mpipottelberg.be