maandag 22 mei 2017
Tamara_02.jpg

‘Beste leerkracht Nederlands’ staat in GO! atheneum (MXM) Merksem

Een Nederlandse en een Vlaamse radiozender gingen gezamenlijk op zoek naar de ‘beste leerkracht Nederlands’ van de Lage Landen. De Vlaams-Bosnische Tamara Stojakovic die pas op haar 11e Nederlands leerde gaat met de eer lopen. Haar persoonlijke verhaal plaatst haar in een uitstekende positie om de leefwereld van veel jongeren vandaag te begrijpen. Tamara geeft les in GO! atheneum MXM Merksem.

Tamara Stojakovic was de enige Vlaamse genomineerde voor de wedstrijd Beste leerkracht Nederlands die het Nederlandse programma 'Taalstaat' en het Vlaamse radioprogramma 'De Bende van Annemie' samen organiseerden. Toch gaat ze met de hoogste eer lopen. Dit weekend (20/5/2017) maakten de programmamakers bekend dat de lerares aan het GO! atheneum in Merksem de ‘beste leerkracht Nederlands’ van de lage landen is. Knap voor iemand die pas op haar elfde Nederlands begon te leren. Op die leeftijd kwam ze als oorlogsvluchtelinge uit Bosnië naar Vlaanderen. Haar succesformule? Inspelen op de leefwereld van haar leerlingen en gebruikmaken van wat de technologie te bieden heeft om extra aandacht te kunnen geven aan de leerlingen zoals blijkt uit dit fragment uit een artikel uit De Tijd:

Haar nominatie heeft ze vooral te danken aan haar digitale voorsprong. 'Mevrouw Google', noemen ze haar op school. Leerlingen die wat meer uitleg nodig hebben, kunnen 's avonds haar YouTube-filmpjes herbekijken. Een groot deel van haar verbeterwerk gebeurt automatisch, zodat ze in de klas meer tijd heeft voor de leerlingen.

'Mijn lessen vertrekken vanuit hun leefwereld. Doorgaans haten ze het vak Nederlands of zuchten ze dat het niet nuttig is. Ik vraag hen wat ze dan wel willen leren en bouw mijn lessen op basis daarvan op. We leren hoe je een studierichting zoekt, hoeveel een kot kost of hoe je moet solliciteren. Daarbij integreer ik bijvoorbeeld spelling of het gebruik van lidwoorden zonder dat ze het merken.'

Meer lezen? Klik hier

© foto NPO Radio 1. Tamara Stojakovic rechts