woensdag 08 juni 2016
dscn1208.jpg

Bouw eens een stemmig dorp

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een STEM-project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Samenwerken aan een duurzame en zorgzame wereld.

In 2014 startten GO! basisschool De Schans / De Luchtballon in Heusden-Zolder en GO! technisch atheneum (KTA1) in Hasselt samen een project om een cluster van vier dorpen op schaal te bouwen. Een project opgebouwd rond het verwerven van kennis en vaardigheden in het STEM-register. De vier dorpen, op schaal uitgewerkt dus, zijn volledig zelfvoorzienend door middel van zonnepanelen en windenergie.

“Onze scholen werken wel vaker samen aan projecten, maar dit is de eerste keer dat we binnen het STEM-kader een totaalproject uitbouwen. Onze kinderen hebben tijdens dit project geleerd hoe je met natuurelementen als de wind en de zon, op een eenvoudige manier genoeg energie kan opwekken om een volledig dorp te voeden.” zegt directeur Carlo Gysens van GO! basisschool De Schans.

Dat het een grensverleggend project is kunnen ze in het technisch atheneum in Hasselt snel bevestigen, want dit project werd binnen de school gedragen door diverse afdelingen uit zowel technisch als beroepsonderwijs. Directeur Marleen Blevi: “Onze leerlingen Elektriciteit, Hout, Carrosserie, Drukken, Mechanica en Industriële wetenschappen bouwden samen met de kinderen het volledige dorp. De technische specificaties behelzen heel wat aspecten gaande van installatietechnieken van zonnepanelen tot intelligente schakelkasten.”

Bij het hele project komen uiteraard veel technologische en pedagogische aspecten kijken, maar de school wou ook de kans niet laten liggen om er ook een humane en maatschappelijke factor aan toe te voegen. Twee van de vier dorpen schenkt de school aan Hasselt en Heusden-Zolder, waar ze binnen een sociaal project zullen ingezet worden. De andere twee dorpen krijgen een bestemming in het buitenland. Zo gaat één dorp naar Anuban Chumtabong School, een school in Thailand, het andere naar het project Toekomst voor Senegal.

Meer informatie via

Carlo Gysens
directeur GO! basisschool De Schans/De Luchtballon
0496 58 74 15
webmaster@schansluchtballon.be
www.schansluchtballon.be

Marleen Blevi
directeur GO! technisch atheneum (KTA1) Hasselt
011 21 10 10

Bart Gysens
technisch directeur
0475 84 69 56
info@kta1-hasselt.be
www.kta1-hasselt.be