vrijdag 12 maart 2021
Weekvandedigitalegoesting Rh

Digitalisering en zelfzorg hand in hand

Van 15 tot 19 maart lanceert GO! scholengroep Antwerpen een week van e-learning en online livesessies voor ruim 700 leerkrachten verspreid over 51 GO! scholen in en boven Antwerpen. Het bestuur wil zo online leren en digitalisering stimuleren en tegelijk inzetten op welbevinden en mentale veerkracht. 

Corona versterkt de innovatiekracht in scholen

Het Vlaamse onderwijs had voor corona al veel werk voor de boeg: onderwijskwaliteit, lerarentekort, maatschappelijke waardering voor het beroep van leraar, ... de pandemie deed daar nog een schepje bovenop en zette het onderwijs volledig op z'n kop. 

"Maar zeker ook in positieve zin," zegt Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! scholengroep Antwerpen."De coronacrisis heeft de innovatiekracht in onze scholen versterkt. Onze leerkrachten hebben zichzelf moeten heruitvinden en er zijn op korte tijd topprestaties geleverd in het belang van de leerlingen. Maar de onzekerheid en de voortdurende veranderingen hebben van onze teams veel gevergd. We weten dat er noden zijn. Daarom investeren we in professionalisering, leren van elkaar én zelfzorg,aldus Van Ast.

Straffe leraren zijn de sleutel tot het verhogen van de onderwijskwaliteit

De leerkrachten in de scholen van GO! scholengroep Antwerpen gaven hun noden aan in een bevraging. Daaruit bleek dat de mentale druk en planlast tijdens de voorbije periode, naast het motiveren van leerlingen en digitalisering, de grootste uitdagingen zijn. Op de affiche van de 'Week van de Digitale GOesting' staan eigen leerkracht-specialisten én onderwijswetenschappers Pedro De Bruyckere en Tim Surma. Zij zullen de belangrijkste wetenschappelijke inzichten omtrent motivatie, leren en instructie koppelen aan lesgeven met ICT. Daarnaast staan ook Frederik Imbo en De Experten op het programma. Imbo staat tijdens een wervelende show stil bij de beleving van geluk. Via e-learningsessies leren De Experten leerkrachten beter omgaan met stress en hoe ze hun beschikbare tijd efficiënter en effectiever kunnen inzetten.

quote icoon

Met de 'Week van de Digitale GOesting' willen we onze medewerkers handvatten aanreiken en hen zo figuurlijk zuurstof geven zodat ze met GOesting kunnen blijven werken. Uiteindelijk zijn onze mensen de sleutel tot het verhogen van de onderwijskwaliteit

— Danielle Van Ast