vrijdag 18 februari 2022
Duaal Leren Helemaal Geen Dubbel Gevoel 2B

Duaal leren? Helemaal geen dubbel gevoel bij!

Steeds meer volwassenen willen hun diploma secundair onderwijs behalen én werkplekervaring opdoen. Daarom kiezen ze graag voor een duaal leertraject in het volwassenenonderwijs. GO! CVO Antwerpen is een grote voortrekker hiervan in Vlaanderen. Het biedt maar liefst 6 verschillende opleidingen aan binnen het duaal leertraject, in diverse studiegebieden. Op één schooljaar tijd behalen volwassenen een diploma. Dat kan zelfs nog korter op basis van hun vroegere studies, vrijstellingsproeven of ervaring op de werkvloer.

Leren vanuit de praktijk

In het duaal leertraject leer je altijd meer dan de helft van de lestijd op de werkvloer. Voor sommige opleidingstrajecten loopt dit op tot ruim 70% werkplekleren. Krispijn Yperman, coördinator Duale Leertrajecten: "Die formule slaat aan bij jongeren en volwassenen die hun diploma willen behalen en graag vanuit de praktijk leren. Of bij werknemers die nog willen bijleren voor hun huidige of volgende job. De opleiding bereidt de cursisten voor om direct aan de slag te gaan. Ze kunnen kiezen uit volgende trajecten: Boekhoudkundig assistent, HR-assistent, Polyvalent verkoper, Polyvalent administratief medewerker, Polyvalent post- en pakketmedewerker en Vastgoed assistent. Enkel GO! CVO Antwerpen biedt zoveel richtingen uit verschillende studiegebieden aan."

Ook Supitha (23 jaar) volgde het duaal leertraject bij GO! CVO Antwerpen. 

Supitha: "Ik behaalde in het 5e jaar secundair onderwijs een A-attest. Maar ik stopte met school om persoonlijke redenen. Daarna zocht ik werk in de administratie en in het onderwijs. Dat lukte niet zonder ervaring of diploma. Vooral het duaal leertraject vond ik heel interessant. Je behaalt je diploma secundair onderwijs en je hebt meteen een eerste werkervaring. Dat vind ik een ongelooflijk pluspunt voor starters."

Goede ondersteuning

Een trajectbegeleider werkt samen met de cursist een traject op maat uit. Op die manier wordt een diploma secundair onderwijs voor jongeren of volwassenen vaak toch een haalbare kaart.

Supitha: “Ze bekijken echt je situatie en houden rekening met je werk- en gezinssituatie. Ik heb verschillende vrijstellingen gekregen. Voor wiskunde en ICT bijvoorbeeld, daar was ik vroeger ook al sterk in. Zo werd het haalbaar om alles in één jaar af te werken. Ik volgde ook sommige modules in afstandsonderwijs. Zo lukte het me prima om mijn rol als mama en mijn studies te combineren.”

quote icoon

Ze bekijken echt je situatie en houden rekening met je werk- en gezinssituatie. Ik volgde ook sommige modules in afstandsonderwijs. Zo lukte het me prima om mijn rol als mama en mijn studies te combineren.

— Supitha

Duaal Leren Helemaal Geen Dubbel Gevoel 1B

Werkplekleren

Voor het werkplekleren kiezen de cursisten uit de voorstellen van de school, of ze kunnen zelf een voorstel doen. Supitha droomde er altijd van om te werken in het onderwijs. Ze deed het werkplekleren bij AP Hogeschool Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Daar waren ze zo tevreden over haar, dat ze er meteen na het eerste deel vakantiewerk mocht doen. Nu ze haar diploma heeft, mag ze er zelfs vast aan het werk.

Supitha: "De stage gaat over een lange periode. Daarin kan je ook echt je talenten en motivatie tonen aan je collega’s. Je kan je daar echt ‘bewijzen’. Je krijgt er ook meer zelfvertrouwen door. Duaal leren is echt een aanrader. Wie weet kan je nadien blijven werken bij je stagebedrijf. Maar ik ben ervan overtuigd dat je sowieso snel werk vindt met het diploma en de ervaring.”

Ook voordelen voor bedrijven

Niet alleen voor de cursisten zijn er veel voordelen verbonden aan duaal leren. Ook voor de bedrijven. Krispijn Yperman: "De cursisten in een duaal leertraject zijn gedreven, volwassen en praktisch ingesteld. Ze hebben ook een langdurig engagement, zo zijn ze ook echt inzetbaar op de werkvloer. Heel wat bedrijven beslissen nadien de stagiair in dienst te nemen. Ook werknemers van het bedrijf kunnen een diploma secundair onderwijs halen via een duaal leertraject in het volwassenenonderwijs. Zo kunnen ze hun diploma behalen terwijl ze werken. Maar ook voor volwassenen die graag willen bijleren en al een diploma hebben, is het duaal leertraject geschikt."

_______________

> GO! CVO Antwerpen telt in totaal zo'n 12000 cursisten. Naast opleidingen om je diploma secundair onderwijs te behalen, biedt GO! CVO Antwerpen ook creatieve opleidingen, taalopleidingen, ICT-cursussen,... aan. De opleidingen zijn modulair, zodat je je studie ook kan combineren met je werk, je gezin, je hobby’s enz. Meer info vind je op www.cvoantwerpen.be.

.

GO! nieuwsbrief