In nood leert men zijn vrienden kennen. En die vrienden zullen voor een groep Oekraïense vluchtelingen in de buurt van Oostkamp voortaan een klas leerlingen fietsmechanica van het CLW-KTA Oostkamp-Brugge zijn. De leerlingen zetten nog voor het eind van het schooljaar een tiental gebruikte fietsen op punt zodat Oekraïners veilig kunnen fietsen. Een gelijkaardig verhaal waaide ons trouwens ook toe vanuit Mechelen waar leerlingen van GO! freinetschool Het Zonnehuis met de opbrengst van een plantenverkoop kookvuurtjes aankochten voor Oekraïense gezinnen die er onderdak vonden in de buurt.
Voor Oekraïense vluchtelingen betekent het kunnen beschikken over een fiets vaak het verschil tussen afhankelijkheid en zelfredzaamheid. Wie mobiel is kan zelf boodschappen doen, lotgenoten treffen, gaan werken … De leerlingen van de opleiding fietsmecanicien van CLW-KTA Brugge-Oostkamp zetten nog voor het eind van het schooljaar een tiental gebruikte fietsen op punt zodat Oekraïners veilig kunnen fietsen.
WOK (Werkgroep Oekraïne Brugge), ontstaan uit de Werking van De Brug, Centrum Voor het Vrije Denken, zet zich momenteel in voor het inzamelen en verdelen van fietsen. Zo werd bijvoorbeeld al de zestienjarige Bogdan uit Karkov blij gemaakt met een fiets. Zijn verhaal lees je hier.
Maar er zijn meer fietsen nodig en die hebben meestal nood aan een herstelbeurt. Het WOK nam dan ook contact op met Wim Van Kerckvoorde, algemeen directeur van GO! scholengroep !mpact. Samen met CLW-KTA Brugge-Oostkamp werd een oplossing gevonden om geschonken fietsen gebruiksklaar te maken.
Elke maandag en donderdag hebben de leerlingen die aan het CLW-KTA Brugge-Oostkamp de opleiding tot fietshersteller volgen praktijklessen. ‘Een fiets veilig en volgens de regels gebruiksklaar maken, kost twee tot drie uur werk, afhankelijk van de staat waarin de fiets zich bevindt. Toen wij hoorden dat onze opleiding iets kon betekenen voor de Oekraïense vluchtelingen, hebben wij niet geaarzeld en meteen onze 5 laatste lesdagen praktijk ingepland voor het herstellen van een tiental standaardfietsen’, zegt Jürgen Couvreur, leerkracht fietsmecanicien die de opdracht ook een mooie kans voor de leerlingen noemt.
In Mechelen verkochten dan weer leerlingen van GO! freinetschool Het Zonnehuis 120 plantenstekjes. Met het ingezamelde geld kochten ze zeven elektrische kookplaten voor de vluchtelingen uit Oekraïne in Mechelen.
Leerlingen van GO! freinetschool Het Zonnehuis ontvingen van een grootouder reuzegrote planten met veel stekken. Ze maakten er 120 kleinere plantjes van, klaar om te verkopen. Vervolgens vroegen ze aan het infopunt Oekraïne in Mechelen waar de vluchtelingen nood aan hadden. Vuurtjes om te koken! De leerlingen kochten met het ingezamelde geld zeven elektrische kookplaten en gaven die aan de vluchtelingen in Hotel Montreal.
De leerlingen van de derde graad van Hilke werkten samen met de oudste kleuters van Martine en stagiaire Susan aan een project rond planten. Toen een grootouder enkele grote planten met veel stekken kwam brengen om te gebruiken in de klas, kwamen de leerlingen op het idee om een actie voor Oekraïne te organiseren. Ze besloten om stekjes van de planten te gaan verkopen en zo geld in te zamelen voor de vluchtelingen in Mechelen.
Leerlingen en kleuters versierden samen kleine bloempotjes. In elk bloempotje zetten ze een plantje. In totaal maakten ze 120 plantjes om te verkopen. Ze verkochten de plantjes aan ouders en grootouders, na school aan de schoolpoort en ook op de opendeurdag.
Met de opbrengst wilden ze een concrete hulpactie doen. Ze contacteerden het infopunt Oekraïne in Mechelen en kwamen terecht bij Hotel Montreal waar vluchtelingen van Oekraïne worden opgevangen. Zij vertelden aan de kinderen dat ze vooral nood hadden aan elektrische kookplaten om te kunnen koken. Concreet genoeg! De leerlingen gingen op pad en kochten zeven vuurtjes die ze fier aan de nieuwe bewoners van Hotel Montreal overhandigden. “Ze waren er heel blij mee!”, zeggen juf Hilke, juf Martine en stagiaire Suzan.
.