vrijdag 26 februari 2016
engagementsbeurs05.jpg

Engagementsbeurs voor een betere wereld

In het nieuwe jaar gaan we allemaal graag engagementen aan. In GO! atheneum Etterbeek doen ze dat op hun dag van de mondiale vorming met een engagementsbeurs.

Op de dag van de mondiale vorming, in GO! atheneum Etterbeek gedoopt als “Red Nose Day”, staat alles in het teken van solidariteit. Leerlingen denken in de lessen na over mensenrechten in een ideale wereld. Daarbuiten zamelen ze geld in voor verschillende liefdadigheidsinstellingen die sociale projecten opzetten, zowel in België als elders in de wereld. Want leerlingen opvoeden tot verdraagzame, actieve burgers is onze gezamenlijke doelstelling.

In dit kader riepen ze in het GO! atheneum Etterbeek de engagementsbeurs in het leven. Vijftien jongvolwassenen die een maatschappelijk engagement zijn aangegaan en actief zijn binnen een vereniging kwamen hun project op school toelichten. Van hun motivaties om ermee te starten, de zin of onzin van een engagement tot het geloof in de kracht van het individu om de wereld te veranderen.

Vertegenwoordigd waren onder meer Biteback, Broederlijk Delen, Wel Jong Niet Hetero, JNM, D'Broej en Oxfam. In groepjes leerden de leerlingen de verenigingen speeddategewijs kennen. Daarna kregen ze de kans één organisatie van naderbij te beleven tijdens een workshop.

Dit initiatief beoogt de leerlingen te inspireren om ook na te denken over wat ze zelf kunnen doen aan de dingen die volgens hen verkeerd lopen in de maatschappij. De leraren levensbeschouwing reikten hen alvast positieve voorbeelden aan van mensen die de handen uit de mouwen steken en geloven in een maakbare samenleving.