dinsdag 06 februari 2024
KSO Leerlingen Atheneum Anderlecht Versieren Huis Van Het Nederlands Rh 04

Leerlingen GO! atheneum Anderlecht versieren Huis van het Nederlands Brussel

Met je leerlingen even de klas verlaten en de wereld intrekken om er impact te hebben. Dat deden ze in GO! atheneum Anderlecht. In het kader van hun opleiding werken de leerlingen aan een artistiek project dat tot leven komt in de onthaalruimte van het Huis van het Nederlands Brussel. De visuele elementen maken het onthaal van het Huis nog levendiger. De stad in al zijn facetten wordt tastbaar.

Patrick Manghelinckx, directeur Huis van het Nederlands Brussel: “Met creativiteit en talent brengen jonge mensen de stad binnen. Dat zorgt voor een speelse dynamiek én het illustreert de verbinding die we als Huis waarmaken, ook met de Brusselse jongeren.”

De leerlingen gingen aan de slag met het thema taal. Ze lieten zich inspireren in een voortraject met workshops. In een inspirerende brainstormsessie vertaalden ze op artistieke wijze de betekenis van het Huis. Ze verkenden verschillende kunstdisciplines zoals songteksten schrijven over Brussel, rappen, een maquette maken, sjablonen ontwerpen… De leerlingen werden begeleid door ervaren kunstenaars en docenten. Ze hielpen hen om concepten te verfijnen en technische vaardigheden te ontwikkelen. Alles samen zorgt voor een veelzijdige en inclusieve uitstraling.

Het ontwerp is van leerling Lina Zaïdi.

Lina Zaïdi: “Ik koos voor kleurrijke zeepbellen, omdat ik ontdekte dat bellen wegwaaien in de wind en zich overal verspreiden wanneer je ze blaast. De verspreiding van het Nederlands onder verschillende mensen en nationaliteiten begint in het Huis. In de belletjes hebben we lettertjes en mensen van diverse culturen en nationaliteiten geplaatst. De letters en woorden(boeken) representeren de taal die men kan leren. De mensen symboliseren dat iedereen welkom is om de taal te leren, ongeacht hun cultuur of nationaliteit. Het was fijn om het ontwerp hier in het echt te kunnen realiseren. Dit geeft ons als jongere ook de kans om buiten de muren van de school te treden en dit in samenwerking met het Huis van het Nederlands.”

Het kunstwerk siert nu de muren in de onthaalruimte van het Huis. Het weerspiegelt niet alleen de taalkundige diversiteit binnen de Brusselse samenleving, maar ook de eenheid die voortkomt uit deze verscheidenheid. Kleurrijke elementen uit verschillende culturen en achtergronden vloeien samen in een harmonieus geheel. Het symboliseert hoe de Nederlandse taal als verbindende factor fungeert in een multiculturele context.

Afbeelding 20240130 121143 7B5bad16

Vlaams Minister voor Brussel: “Net als ik gelooft het Huis van het Nederlands in het ongelooflijke potentieel van onze Brusselse jongeren. Het is fascinerend om de stad door hun ogen te zien en om hetzelfde geloof in de toekomst van deze stad te delen. Ook hier is taal een bindmiddel. Nederlands is een springplank naar meer onderwijs, werk of vrije tijd.”

Benieuwd naar het resultaat? Loop eens binnen in het Huis van het Nederlands Brussel. Altijd welkom!

Waar en wanneer?

Doorlopend te bezichtigen in Huis van het Nederlands Brussel, Philippe de Champagnestraat 23, 1000 Brussel

.

GO! nieuwsbrief