dinsdag 08 februari 2022
Oplossingleerlingenvervoerbuo Rh2

Oplossing leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Iedereen kent wel de schrijnende verhalen over het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. Kinderen die vóór dag en dauw en na school een urenlange busrit te verteren krijgen. Het is een probleem dat al 25 jaar bestaat, maar waarvoor er nu toch licht aan het eind van de tunnel is. Carina Driessens is als directeur van GO! school voor buitengewoon secundair onderwijs De Dageraad in Kortessem en Hasselt al jaren voorvechter van het inkorten van de reistijden. Haar strijd werpt nu vruchten af, en dat kan iedereen enkel maar toejuichen.

Carina Driessens: “Ik trek al verschillende jaren aan de alarmbel. De reistijden van de leerlingen in het buitengewoon onderwijs zijn onmenselijk lang. Ik heb geregeld verschillende mediakanalen ingeschakeld om deze problematiek aan te kaarten. En dat levert nu resultaat op! De bal ging aan het rollen en in november was er op het kabinet van minister Lydia Peeters een eerste ‘stakeholdersoverleg'. Zij is bevoegd voor mobiliteit en openbare werken.”

quote icoon

Dankzij de media-aandacht is de bal aan het rollen gegaan en vonden we een luisterend oor bij de betrokken minister.

— Carina Driessens, directeur GO! De Dageraad Kortessem - Hasselt

Ook vanuit het GO! komen er hoopvolle geluiden dat deze aanslepende problematiek toch een oplossing kan vinden. Zo klinkt het ook bij Elisabeth De Vleesschauwer. Zij werkt bij het GO! als beleidsmedewerker met een speciale focus op deze doelgroep.

Elisabeth De Vleesschauwer: “Het voelt inderdaad alsof er een beweging is gestart in de richting van een oplossing voor het gelaagde probleem van het leerlingenvervoer. Directies en ook ouders hebben aan de alarmbel getrokken via de pers en daar werd naar geluisterd. Maar natuurlijk vraagt dit probleem geen brandjes blussen op korte termijn, maar een echte duurzame oplossing. We willen een leerlingenvervoer dat in sterke schoenen staat.”

Carina Driessens: “Belangrijk was daarom dat op deze vergadering veel verschillende partners werden samengebracht. Zo waren ook andere directeurs, ouders en vertegenwoordigers van de kabinetten van ministers Lydia Peeters (mobiliteit), Bart Somers (binnenlands bestuur), Ben Weyts (onderwijs), Wouter Beke (welzijn) en Benjamin Dalle (jeugd) aanwezig. Er bleek bij iedereen een grote bereidheid om iets te doen aan dit probleem.”

Elisabeth De Vleesschauwer: “Ik vertegenwoordig op dat overleg als beleidsmedewerker het GO!. Samen met Carina verdedig ik daar belangrijke GO! standpunten. Zo vragen wij een rechtvaardig recht op leerlingenvervoer met oog voor de zorgnoden van de leerling, SES-kenmerken en het gezinsleven.”

Pilootproject

Carina Driessens: “Omdat we voelden dat er iets kon bewegen, zijn we op onze school meteen in gang geschoten. De coördinator van het leerlingenvervoer op onze school heeft voor elke leerling een plan op maat gemaakt. Hierbij werd onder meer rekening gehouden met de woonplaats en de problematiek van de leerlingen. Alles werd in kaart gebracht zodat leerlingen zo efficiënt en zo kort mogelijk onderweg konden zijn. Dit plan hebben we eind november bezorgd aan het kabinet Peeters.”

11 miljoen extra

Carina Driessens: “Onze inspanning viel in goede aarde en niet veel later kregen we het bericht dat er extra geld werd vrijgemaakt voor het leerlingenvervoer: vanuit het kabinet Peeters acht miljoen voor vervoersmiddelen en vanuit departement Onderwijs van Ben Weyts drie miljoen voor begeleiding op de bus. Concreet konden we op onze school extra gebruik maken van drie bussen, vier taxi’s en zeven minibusjes. In totaal zorgen nu vierentwintig bussen, vier taxi’s en zeven minibusjes dat al onze leerlingen op school en terug thuis geraken. De eerste weken zijn nu achter de rug. Het resultaat is dat geen enkel kind nog vóór zeven uur ’s morgens de bus op moet en een rit maximaal 90 minuten duurt. Ondertussen zijn al meer dan 60 andere scholen gevolgd. Hopelijk komen ook alle andere scholen waar deze problematiek speelt aan de beurt. In totaal zijn dat er een ongeveer driehonderd.”

quote icoon

Nu moet geen enkele van onze leerlingen voor 7u de bus op en een rit duurt maximaal 90 minuten.

— Carina Driessens, directeur GO! De Dageraad Kortessem - Hasselt

Nieuwe problemen?

Carina Driessens: “We zijn blij dat leerlingen nu minder lang onderweg zijn, maar daarmee is nog niet alles opgelost. Als er bijvoorbeeld een nieuwe leerling op school start, dienen we soms het hele vervoersplan grondig te herbekijken. Het blijft dus sleutelen. Een ander probleem is dat er op de minibusjes geen begeleider voorzien is, enkel een chauffeur. Voor veel kinderen is het geen optie om op die manier naar school te gaan. Bovendien kan er ook een probleem ontstaan om begeleiders te vinden. Omdat de ritten nu minder lang zijn, dreigt hun vergoeding te dalen en dat maakt het voor veel begeleiders minder interessant. We blijven echter in contact met de ministers om bij te sturen waar nodig en tot een duurzame oplossing te komen.”

Elisabeth De Vleesschauwer: “Dat klopt inderdaad, want het probleem van het leerlingenvervoer is heel gelaagd. Zo kan er ook geen sterk leerlingenvervoer zijn zonder na te denken over naschoolse en buitenschoolse opvang. Het erkennen van buschauffeurs en begeleiders met een statuut en correcte verloning komt ook steeds aan bod.”

quote icoon

Het probleem van het leerlingenvervoer oplossen is niet zo eenvoudig. Zo moet er ook nagedacht worden over naschoolse en buitenschoolse opvang.

— Elisabeth De Vleesschauwer, beleidsmedewerker GO!

“Net zoals een minister”

Carine Driessens: “De dankbaarheid is natuurlijk groot bij de leerlingen en de ouders. Je ziet bijvoorbeeld dat ook bij de taxichauffeurs het enthousiasme groot is. Veel van die chauffeurs zijn ook vertrouwd met mensen met een beperking, want die doen sowieso al sneller eens beroep op een taxi. Ook voor de kinderen is het een hele ervaring. Heel wat kinderen worden bijvoorbeeld op vrijdag door de ouders zelf opgehaald, maar nu willen sommige kinderen liever met ‘hun’ taxi naar huis, net zoals een minister (lacht).”

__________

Tip!

Wil je zelf ervaringen, bezorgdheden of suggesties delen over het leerlingenvervoer voor buitengewoon onderwijs? Dan kan je terecht bij Elisabeth De Vleesschauwer via Elisabeth.de.vleesschauwer@g-o.be. Je kan haar ook telefonisch bereiken op het nummer 02 790 93 17

.

GO! nieuwsbrief