dinsdag 20 december 2016
paraatvoorhetklimaat.jpg

Mechelse GO! scholen paraat voor het klimaat

Om scholen te stimuleren minder CO2 uit te stoten daagt de stad Mechelen ze uit een project daartoe in te dienen. GO! campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum won de wedstrijd. Net als de andere winnaar, VBS de Wondertuin, krijgt campus Pitzemburg 35.500 euro subsidies om haar projecten te verwezenlijken. De derde winnaar is eveneens een school van GO! scholengroep 5: het centrum voor deeltijds onderwijs Spoor 5. Die school krijgt 30.000 euro voor haar klimaatvriendelijke projecten.

BUSLEYDEN ATHENEUM WINNAAR VAN HET PROJECT ‘PARAAT VOOR HET KLIMAAT’

Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg werd gekozen als winnaar op basis van de impact van haar projecten op het energieverbruik, de betrokkenheid van de leerlingen en ouders en haar inspanningen op het vlak van crowdfunding.

De campus wil 22% besparen op elektriciteit en 36% op het verbruik van gas. Ze wil dit doen door het vernieuwen van de verlichting, het vervangen van ramen en het installeren van thermostatische kranen voor de centrale verwarming.
 
Jeroen Van der Auwera, directeur van de school legt uit: “Campus Pitzemburg heeft onlangs ook zijn daken gerenoveerd. Bovendien werden de gebouwen voorzien van vloerisolatie. Onze campus wil de klimaatdoelstellingen van de stad Mechelen halen. Wij hebben de ambitie een klimaatneutrale school te worden. Maar omdat onze school is gehuisvest in een historisch patrimonium, is dit geen evidente opdracht. De steun van stad Mechelen is dus zeer welkom.”

Schepen van Klimaat en Energie Marina De Bie beaamt dit: “Veel Mechelse scholen hebben een lange traditie. Het zijn dan ook vaak oude gebouwen die moeilijk kunnen concurreren met de energienormen van nieuwbouw. Omdat heel wat scholen graag willen investeren in energiezuinige ingrepen, geeft de stad hen hierbij een duwtje in de rug. Door als voorwaarde te stellen dat de leerlingen bij het project betrokken moeten worden, zorgen we ervoor dat ook zij nog sterker leren wat klimaatvriendelijke investeringen zijn. Op die manier zullen zowel de scholen als de leerlingen klaar zijn voor een klimaatvriendelijke toekomst.”

“De komende jaren zal er op onze campus nog heel wat ondernomen worden om het klimaat te helpen”, zegt de directeur Jeroen Van der Auwera. “Als UNESCO-school hebben we een maatschappelijk rol op vlak van duurzaamheid te spelen. We betrekken daarom onze leerlingen zoveel we kunnen bij ons project via lesactiviteiten, infomomenten en crowdfunding.”


BRONS VOOR DE KLIMAATINSPANNINGEN VAN CDO SPOOR 5

CDO Spoor 5 wil 30% besparen op elektriciteit en 22% op het verbruik van aardgas. Hiervoor zal de cv-installatie aangepast worden, zal de verlichting aangepakt worden, wordt er extra geïsoleerd en worden zonnepanelen geplaatst. Het centrum betrekt niet alleen de leerlingen maar ook de ouders zoveel mogelijk bij haar klimaatvriendelijke inspanningen.

“We willen onze leerlingen en hun ouders bewust maken van onze klimaatvriendelijke investeringen. Klimaatinspanningen zijn namelijk niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Wij hopen met onze optimalisering van de verlichting, isolatie en het plaatsen van zonnepanelen jaarlijks om en nabij 10.000 euro te kunnen besparen op onze uitgaven voor elektriciteit en aardgas”, zegt Dirk Buelens, coördinator van CDO Spoor 5.

Meer informatie via

Sandra van Maurik
communicatiecoördinator Scholengroep 5
sandra.van.maurik@sgr5.be