vrijdag 02 september 2022
Twee Leerlingen Voor Bord Begrippen Rond Duurzaamheid Rh

Samen duurzaam school maken

Samen met externe organisaties het onderwijs stevig in de wereld laten wortelen, en dat op een inclusieve en duurzame manier. Dat is wat GO! Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg voor ogen heeft met hun nieuwe samenwerking met tien Mechelse organisaties. Vrijdag 2 september gingen ze van start met het vak 'seminarie SDG' (voor leerlingen van de 3e graad) waarin tal van opdrachten zitten met als rode draad: het nastreven van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

 

Samen met Predikheren – bib Mechelen, Natuurpunt, Welcome in Mechelen, Klimaan, WZC De Lisdodde, De Lage Drempel, Foodsavers, Project Wolf, Mechelen Mondiaal en Fietsschool/conversatietafels Stad Mechelen biedt campus Pitzemburg van het GO! Busleyden Atheneum opnieuw het vak ‘seminarie SDG’ aan de leerlingen van het derde leerjaar. De kick-off vond plaats op vrijdag 2 september op Campus Tesse, Tessestraat 4 in Mechelen. Die dag ontvangen de leerlingen om 12.00u uitleg over hun nieuw vak, vervolgens was er een werklunch met alle partners en om 13.40u gingen de verschillende organisaties met de leerlingen aan de slag in workshops.

Het seminarie is een duurzame cocreatie van campus Pitzemburg en diverse Mechelse organisaties. Het wordt opgenomen in het curriculum van het derde leerjaar.

De leerlingen zullen onder andere een podcast maken over duurzaamheid. Ze gaan op zoek naar diversiteit in de meme-cultuur. Ze maken een magazine over de democratie in een zelfgekozen land. De creatie van een kunstproject rond kobalt en duurzaamheid staat eveneens op het programma. En tot slot is er een reeks educatieve uitstapjes naar onder meer het BELvue museum in Brussel.

Een andere opportuniteit die het seminarie de leerlingen biedt, is om tijdens het jaar als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een van de Mechelse organisaties.

“De rode draad doorheen de opdrachten, in cocreatie met de Mechelse organisaties, zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Als Unesco-school werken we dagelijks aan deze SDG’s die onze wereld tegen 2030 een betere plek moeten maken”, zegt Jeroen Van der Auwera, directeur van BA-campus Pitzemburg.

Een seminarie is een werkvorm waarbij de presentatie van opdrachten die leerlingen hebben uitgewerkt, centraal staat.

“Onze school kent een lange traditie van seminaries waarin leerlingen projectgericht werken. Leerlingen ervaren dan wat het betekent om echt zelfstandig aan de slag te moeten gaan. Op het einde van het jaar dient de opdracht afgerond te zijn en volgt een presentatie voor publiek. Die presentaties gaan vaak gepaard met discussie en vragen van medeleerlingen. Standpunten formuleren én verdedigen, zaken helder uitleggen, presentatievormen en –technieken, … het komt allemaal aan bod.”

.

GO! nieuwsbrief