maandag 22 april 2024
Ilja Leonard Pfeijffer Op Bezoek In GO! Atheneum Beveren 2

Schrijversbezoek van formaat

Ilja Leonard Pfeijffer is een imposante schrijver. Boomlang. Flink uit de kluiten gewassen. Een haardos waar menig kapper een gouden schaar uit de lade voor wil halen. Immer chic gekleed. Praat in volzinnen die bijna zo goed zijn als die die hij neerpent in zijn dikke turven die wonderwel vlot lezen, boeien en maatschappelijk meer dan ooit relevant zijn. En hij heeft zopas ook de prestigieuze Boonprijs gewonnen. Kortom een literair fenomeen van Nederlandstalige bodem. Het GO! atheneum Beveren kon de reus strikken voor een vermakelijk en leesbevorderend bezoek.  

Op 16 april bezocht niemand minder dan de bekende schrijver Ilja Leonard Pfeijffer het Atheneum van Beveren om er met de leerlingen van 6 aso en 5 D in gesprek te gaan. 

De auteur van het zonet bekroonde 'Alkibiades', over een politicus uit het Griekenland in de tijd van Pericles en het gevaar dat de democratie bedreigt, van 'Grand Hotel Europa' over inderdaad Europa, en de staat waarin het zich bevindt, van 'La Superba', over de stad Genua en de problematiek van mensen op de vlucht voor economische rampspoed, en van het bijzonder aanstekelijke fietsreisverhaal 'De filosofie van de heuvel', benadrukte tijdens zijn bezoek aan de school het belang van geschiedenis en van inzicht in het verleden, had het over de valkuilen van de politiek en de voordelen van het lezen en vertellen van verhalen voor onze samenleving en voor de geestelijke en mentale vorming van het individu.

Ilja Leonard Pfeijffer Op Bezoek In GO! Atheneum Beveren 1

Een begeesterend bezoek was het dat bij de leerlingen heel wat vragen deed opborrelen. Waar de auteur met zichtbaar plezier royaal en eloquent op inging. Nadien signeerde de schrijver voor tal van enthousiaste leerlingen en leerkrachten met al evenveel genot zijn boeken.

Het bezoek van de prijswinnende Nederlandse schrijver die een nieuwe thuis vond in Italië resulteerde op de school in een bijzonder krachtige ontmoeting met de leerlingen. Pfeijffer wist hen duidelijk aan het nadenken te zetten en ... aan het lezen van heel dikke boeken.

Want ja, lezen is nog lang niet overbodig en zeker geen onnozel tijdverdrijf. Integendeel. Het is meer dan ooit een noodzakelijk tegengewicht voor het snelle en vluchtige van de digitale online wereld. Lezen kan het innerlijke evenwicht waar iedereen nood aan heeft helpen bereiken.

Ilja Leonard Pfeijffer Op Bezoek In GO! Atheneum Beveren 3

.

GO! nieuwsbrief