dinsdag 30 november 2021
Sportop Ieper Rh2

Sport!Op: Een dynamische opstap naar een inclusief leven

Er zijn vele manieren om kwetsbare mensen te helpen hun plekje te vinden in onze samenleving. Eén daarvan is samen aan sport doen. En dat is ook het opzet van het Erasmus+ project Sport!Op waar LO-leerkrachten Renato Brion en Björn Vanisacker van GO! atheneum Ieper dezer dagen hun sterke schouders onder zetten.

Sport. Voor heel veel mensen een cruciaal element in hun leven. Het biedt de mogelijkheid tot beweging, tot spel, tot ontspanning en uitdaging maar ook tot haast levensnoodzakelijke sociale contacten. Sport kan met andere woorden een echte toegangspoort zijn tot een gezond actief leven in speelse interactie met medemensen. Daarvan moet je Renato Brion en Björn Vanisacker, allebei leerkracht lichamelijke opvoeding in het GO! atheneum van Ieper niet meer overtuigen. En evenmin directeur Sandra Leleu. Ook zij zit helemaal op die golflengte. Zij zien in samen sporten bovendien een hefboom om sociaal kwetsbare jongeren te helpen hun weg te vinden in onze samenleving.

Na een door corona afgeremde start, is de sportafdeling van GO! atheneum Ieper volop aan de slag gegaan met de praktische uitwerking van hun Erasmus+ project Sport!Op - waarin een studie in functie van de opmaak van een methodologisch boek centraal staat.

Waar gaat het om? Zeven laatstejaarsstudenten LO en Sport nemen samen met directeur Sandra Leleu en sportleerkrachten Renato Brion en Björn Vanisacker het voortouw in een project waarmee ze de sociale inclusie van kwetsbare jongeren door middel van sportbeoefening willen bevorderen.

Zoiets vraagt natuurlijk ook om samenwerking met partners. Dat zijn in dit geval Fedasil Poperinge en de sedert september opgestarte OKAN-klas (andertalige nieuwkomers). Op wekelijkse basis worden sportmomenten voor de OKAN-groep georganiseerd terwijl ze ook de sportlessen voor de asielzoekers van Fedasil Poperinge organiseren. Daarnaast zullen ook de bestaande nauwe banden met voetbalclub KVK Westhoek van pas komen.

quote icoon

Het is eigenlijk fantastisch wat dit project teweegbrengt in de groep. Er is een enorme dynamiek. Niet alleen werken ze nu samen met mensen van Fedasil en met de OKAN-klassen, maar door de contacten met partners uit heel Europa wordt hun blik ook helemaal opengetrokken.

Afgelopen maand trokken de sportleerkrachten nog naar Sarajevo, waar ze samen met andere Europese Erasmus+ partners door NGO Sarajevo Marathon waren uitgenodigd voor een eerste echte meeting sedert de start van de pandemie. Na de opstartmeeting in het Franse Grigny, net voor het uitbreken van corona, verliepen alle vorige vergaderingen tussen de zeven deelnemende partners online.

Het is eigenlijk fantastisch wat dit project teweegbrengt in de groep. Er is een enorme dynamiek. Niet alleen werken ze nu samen met mensen van Fedasil en met de OKAN-klassen, maar door de contacten met partners uit heel Europa wordt hun blik ook helemaal opengetrokken. Naast het GO! atheneum Ieper als school, vervolledigen sportclubs HASK Mladost uit Kroatië en LUGI Handbal uit Zweden, samen met de Spaanse gemeente Granollers en het Franse Grigny het Europese Sport!Op-plaatje.

Het gonst van goesting om erin te vliegen in het Sport!Op-team in Ieper. Zowel bij de begeleiders als bij de deelnemers. Dat belooft voor de studie over de impact van de sporttrainingen op deze kwetsbare deelnemers.

.

GO! nieuwsbrief