dinsdag 16 februari 2016
Sam_en_Margo_bis.jpg

Talent laten rij(m/p)en

Donderdag 28 januari was het weer zover, gedichtendag: aandacht voor het vrije en iets minder vrije vers. Ook in GO! atheneum Avelgem. De essentie is dat je jongeren laat proeven en proberen én hen de tijd geeft hun talent te laten rijpen.

Dag in dag uit gebruiken we ze bijna achteloos om elkaar boodschappen over te brengen. Het gebeurt niet zo vaak dat we erbij stilstaan wat we zonder hen zouden doen. Woorden, zinnen, taal. Er zijn zo veel manieren om dingen uit te drukken in taal en heel vaak is de taal gewoon een instrument waar we niet te veel aandacht aan besteden. Dat is heel normaal. Toch kan het geen kwaad nu en dan ook eens dichter op die taal in te zoomen en te proeven van de rijkdom aan manieren waarmee mensen dingen gezegd kunnen krijgen. Zo’n moment is gedichtendag, traditiegetrouw de laatste donderdag van januari.

In aanloop naar die gedichtendag schreef de afdeling Kortrijk van het Willemsfonds een poëziewedstrijd uit. 118 leerlingen waagden zich aan een gedicht. Onder hen ook leerlingen uit de 2e graad van GO! atheneum Avelgem. Twee van hen, Sam Depraetere (rechts op de foto) en Margo Van Malderghem (links) werden genomineerd. Ze mochten samen met nog 13 andere jonge dichters naar Kortrijk voor de finale waar 5 van de 15 dichters hun gedicht mochten voorlezen/dragen.

Sam werd door de jury beloond met een 11e plaats en een verzamelbundel van de genomineerde gedichten. Margo eindigde net binnen de top 10 en kreeg naast de dichtbundel nog een boek cadeau. Allebei blij dat ze bij de 15 laatsten waren en toch ook wel dromend van een top 5 plaats, waren ze niettemin stiekem ook een beetje opgelucht, “want wij wilden liever niet voorlezen”.

En dat hoefde nu dus ook niet. Het geeft hen tijd om hun talent rustig te laten rijpen. Volgend jaar is er weer een gedichtendag.

Met dank aan Joke Pattijn (lerares Nederlands), Sam en Margo.

Meer informatie via

Anne De Pourcq
directeur GO! atheneum Avelgem
056 65 01 13
ka.avelgem@g-o.be
www.kagoavelgem.be