dinsdag 01 juni 2021
Canadese Kano Rh

Te water met een zelfgebouwde kano

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar dat mooie lenteweer komt net op het goeie moment. Vandaag laten de leerlingen van de tweede graad Hout van GO! Talentenschool Turnhout immers hun jaarproject te water: een authentieke zelfgebouwde Canadese kano uit prachtig cederhout. 

Van eigen idee tot zelfgebouwde kano

“Het idee om een kano te bouwen als groot project voor onze tweede graad Hout, ontstond na een klasgesprek en brainstorm met de leerlingen”, vertelt Dries Van Deun, praktijkleerkracht Hout. “Zowel onze leerlingen van het 3e jaar, als onze leerlingen van het 4e jaar Hout hebben geholpen bij het ontwerp en bouw van de kano. Zij volgen samen de praktijklessen op dezelfde momenten en werden voor dit project begeleid door twee leerkrachten in een systeem van coteaching.”

Na wat opzoekwerk werd gekozen voor de Canadese manier van kano bouwen. Bijzonder aan deze bouwwijze is dat de romp van de kano gemaakt wordt uit dunne, smalle latjes cederhout. Dit is een houtsoort die veel voorkomt in Canada, zich gemakkelijk machinaal laat verwerken en ook een mooi uitzicht geeft.

“Voor de realisatie van het project, kregen we de steun van de afdeling Publiciteit van onze school. Zij hebben voor ons de plannen op ware grootte afgedrukt. Met behulp van deze plannen werd een mal gemaakt uit MDF, waar de latjes cederhout rond geplooid werden”, licht Dries Van Deun toe. “Het meest spannende moment was de kano losmaken van de mal. Gelukkig vormde dit geen probleem en kon er verder gewerkt worden aan de afwerking van de kano. Om de kano waterwaardig te maken, moest deze nog geschuurd worden, er werden peddels gemaakt, zitjes geplaatst, een laag epoxy voorzien zodat de boot geen water maakt en tot slot een laag glanzende bootvernis aangebracht.”

quote icoon

Onze Houtafdeling kent de laatste jaren een sterke groei dankzij onze pedagogische aanpak: de integratie van theorie- en praktijkvakken, het werken met projectbundels en het feit dat we het talent van onze leerlingen centraal stellen

— Wesley Wouters, directeur van GO! Talentenschool Turnhout

De leerlingen staan centraal

Het beleidsteam van Talentenschool Turnhout kijkt met veel trots naar het gerealiseerde project. “We vinden het altijd leuk wanneer dit soort projecten ontstaan vanuit onze leerlingen”, zegt Wesley Wouters, directeur van Talentenschool Turnhout. “Onze leerlingen staan immers centraal! Bovendien vinden we het een meerwaarde wanneer voor dit soort projecten wordt samengewerkt tussen verschillende afdelingen van onze school. Onze Houtafdeling kent de laatste jaren een sterke groei. We zijn ervan overtuigd dat dit zijn oorzaak vindt in onze pedagogische aanpak. De integratie van theorie- en praktijkvakken, het werken met projectbundels en het feit dat we het talent van onze leerlingen centraal stellen, hebben hier zeker een positieve invloed op gehad.”

“Het is een positieve evolutie dat de leerlingenaantallen binnen dit vakgebied stijgen, want er is zeker werkgelegenheid in de sector”, vult Gunther Melis, Technisch Adviseur Coördinator aan.  “We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in onze Houtafdeling. In 2018 werd een volledige nieuwe stofafzuiging geplaatst en ook dit jaar investeren we fors. Nog voor het einde van dit schooljaar zal een nieuwe vlakschaafmachine en een nieuwe freesmachine geïnstalleerd worden in de werkplaats. Samen met EduKempen, het centrum voor volwassenonderwijs dat dezelfde lokalen gebruikt voor hun opleidingen, wordt ruim 17.000 € geïnvesteerd.”

De kano gaat vandaag om 9.10 uur te water. Meteen het startschot voor de makers van de boot om er een roeikamp aan te koppelen. Ideaal weertje ervoor.