maandag 05 oktober 2020
COSMO In Het GO Rh

Virtual reality loodst leerlingen technisch en beroepsonderwijs naar jobs van morgen 

Een VR-bril opzetten en op school werken in de industrie? Het gebeurt. Leerlingen technisch en beroeps uit twee GO! athenea voeren sinds mei 2019 op school industriële assemblagetaken uit in de virtuele werkelijkheid en worden zo echt opgeleid voor de realiteit van morgen. Een project in samenwerking met KU Leuven.
Sinds mei 2019 nemen de technische athenea GO! Eureka Torhout en GO! technisch atheneum Keerbergen deel aan COSMO, een twee jaar lopend onderzoek waarbij virtual reality ingezet wordt om leerlingen te trainen voor de arbeidsmarkt. Leerlingen gaan aan de slag met software uit de industrie (CNHi) en mogen de nieuwste technologie uitproberen. Meer over de specifieke doelstellingen van het onderzoek vind je hier.
 
De twee scholen investeren zelf ook veel tijd in het gebruik en het ontdekken van de vele mogelijkheden van virtual reality, niet alleen voor assemblage maar ook voor de algemene vakken. En ze zijn altijd bereid hun opgebouwde expertise te delen! Neem contact op met kim.dekeyser@kuleuven.be om hen te bereiken. 
 
Leerlingen reageren enthousiast op het gebruik van de technologie: 
"Dat is precies hetzelfde als waar ik op stage geweest ben!" - leerling die op stage ging in het bedrijf waar de software voor ontwikkeld werd. De werkvloer in VR is identiek met de werkelijkheid.
 
"Dit vind ik leuker dan gewoon leren, ik lees niet graag en hier wordt alles mooi getoond en mag ik meteen zelf iets doen!" - leerling die gevraagd werd wat hij vond van de VR.
...
 
Het imec.icon COSMO-project loopt van 1 mei 2019 tot 30 april 2021 en bundelt de krachten van commerciële partners met de wetenschappelijke expertise van onderzoekers en secundaire scholen. COSMO is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen. Dit project wordt gesteund door imec’s Smart Education onderzoeksprogramma, met ondersteuning van de Vlaamse overheid.