donderdag 14 november 2019
inclusiecampus Wemmel.jpg

Rodeneuzendag: wat engagement al niet vermag!

Jongeren die zich beter in hun vel voelen, vertonen meer gepast gedrag en sociale vaardigheden en presteren gemiddeld beter op school. Als het welbevinden goed is, kan de aandacht volop naar het leerproces gaan. Daarom is ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ ook voor het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een belangrijk motto. Zet 'm op, die rode neus! 

Meer dan 100 GO! scholen zetten zich alweer actief in voor de Rode Neuzen Dag 2019. Allemaal willen ze met de opgehaalde centen een project rond welbevinden realiseren. “Welbevinden en kwaliteitsvol onderwijs gaan hand in hand”, vindt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Jongeren die zich beter in hun vel voelen, vertonen meer gepast gedrag en sociale vaardigheden en presteren gemiddeld beter op school. Als het welbevinden goed is, kan de aandacht volop naar het leerproces gaan. Daarom is ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ ook voor het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een belangrijk motto. GO! scholen creëren een warm, verbindend schoolklimaat waarin elke jongere de kans krijgt zich optimaal te ontplooien. Het is de opdracht van onze scholen om de weerbaarheid van kinderen en jongeren te versterken.”

Uit de vele projecten die de redactie kon inkijken pikken we er graag enkele uit.

Toekanklas.jpg (1)

GO! basisschool 't Weilandje Antwerpen

In GO! basisschool ‘t Weilandje in Antwerpen stak iedereen - ook ouders en omwonenden! - de handen uit de mouwen om koekjes in te pakken en te verkopen. De school droomt ervan om twee snoezelhoekjes in te richten voor leerlingen die er nood aan hebben: een klein ‘rust-huisje’ binnen en een afgeschermd plekje op de speelplaats, waar kinderen die dat willen wat aan de drukte en het gewoel kunnen ontsnappen. In beide ruimtes komen leesboekjes, gerief om te tekenen, tangles en divers ondersteunend materiaal, aldus directeur Birgit Van Eyck.

't Weilandje op facebook 

inclusiecampus_Wemmel_rh.jpg (1)

GO! inclusiecampus Wemmel

Onder het motto ‘Wel in je vel! Samen komen we er wel!’ werden er ook op de GO! inclusiecampus in Wemmel acties opgezet voor rodeneuzendag. Op het programma: ‘lekker opgewarmd met heerlijke soep’, een ‘rodeneuzenrestaurant’, verzorgd door de leerlingen voor de leerkrachten, een ‘rodeneuzencinema’ en een leuk slotfeest. De opbrengst is bedoeld voor de herinrichting van de speelplaats. Er komt onder meer een groot speeltuig op het grasveld en een gepimpte caravan waar de leerlingen kunnen lezen, tot rust komen. Ook de nieuwe vriendjes, de pony’s Paula en Colette, zorgen voor het welbevinden van de kinderen.

GO! inclusiecampus Wemmel op facebook 

Lennik_Halloweenlunch.jpg (1)

GO! secundair onderwijs Lennik

In het GO! secundair onderwijs in Lennik zijn de activiteiten rond de rodeneuzendag verbonden aan de lessen PAV. Het project dit jaar werd uitgewerkt door leerlingen van de tweede graad BSO. Ze stelden een enquête op die ze onder alle leerlingen van de school verspreidden. Op basis van wat er uit die enquête naar boven kwam maakten verschillende teams elk een project waarrond ze een presentatie in elkaar staken. Tijdens een beurs in de eetzaal stelden ze hun projecten voor. Uit de voorstellen mocht het schoolteam er twee uitpikken waar de school zou voor gaan. De keuze zorgt voor een mooi evenwicht: er wordt ingezameld voor een sportieve speelplaats en een rustige chillruimte op de school. Om geld hiervoor bijeen te krijgen organiseerden de leerlingen een Halloweenlunch.

GO! SO Lennik op facebook 

MSKA Roeselare_rh.jpg

GO! middenschool & atheneum en GO! SBSO Sterrebos in Roeselare

In Roeselare organiseerde de stad op 14 november een rodeneuzenprojectdag. GO! middenschool & atheneum Roeselare en GO! SBSO Sterrebos lieten zich niet onbetuigd. Leerlingen van de B-stroom en het BSO gingen in de voormiddag proeven van workshops rond welbevinden, wel in je vel en weerbaarheid (i.s.m. groep Intro, Arktos, het JAC, filmforum ‘De betere film’). In de namiddag zetten de leerlingen (zo’n 900) van GO! middenschool & atheneum Roeselare hun beste beentje voor tijdens de sponsorloop. Ook de leerlingen en het team van GO! SBSO Sterrebos (zo’n 100) liepen mee. Op het slotfeest op ‘Trax’ konden ze ten slotte nog terecht voor een mix van kleine activiteiten: fit-in-je-vel, sapjesfietsen, fotobooth, fietscompetitie, henna of OXFAM. De opbrengst van alle acties willen ze besteden aan enkele rustzones met aangepast meubilair, zowel binnen (pauzeruimtes) als buiten op de speelplaats.

GO! middenschool Roeselare op facebook 

Ga naar het colofon

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...