vrijdag 25 april 2014
SofieDumontgroot.jpg

‘Ik kan mensen gelukkig maken door te koken’

Sofie Dumont is een bezige bij. Naast haar dagelijkse kookprogramma op VTM, is ze onder andere ambassadrice van SOS Kinderdorpen en mama van Grace Lio Summer. In 2009 werd ze als chef van restaurant Les Eleveurs nog bekroond tot Ladychef of the Year. De smaak voor de horeca kreeg ze te pakken in het COOVI Elishout, in Anderlecht.

Leeftijd: 40 jaar

GO! school: COOVI Elishout in Anderlecht

‘Mijn liefde voor koken is begonnen in de buik van mijn mama, geloof ik’, lacht Sofie. ‘Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in alles wat met eten te maken heeft. Grappig, want mij zus heeft dat helemaal niet. Best raar, want we hebben exact dezelfde opvoeding gehad en iedereen in de familie is een levensgenieter.’

Receptie voor de koning

Sofie studeerde in 1992 af aan het COOVI Elishout in Anderlecht. "Ik volgde de richting horeca. Wat me het meest is bijgebleven, zijn de recepties waarop we moesten werken. Dat waren soms heel chique recepties in de Concert Noble, wat ik persoonlijk een van de mooiste zalen van het land vind. We hebben zelfs een receptie gedaan voor de koning. Best indrukwekkend op zo’n jonge leeftijd, die verantwoordelijkheid dragen."

"Na mijn hogere opleiding ben ik bij patissier Wittamer in Brussel terechtgekomen. Nog later ben ik bij Les Eleveurs begonnen, waar ik me heb opgewerkt tot chef aan het fornuis. Dat restaurant heb ik onlangs vaarwel gezegd om me in een nieuw avontuur te storten. Ik leef nogal carpe diem. Omringd zijn door goede mensen helpt, maar als je het wilt maken in je job, moet je echt zelfstandig en creatief zijn. En dat heeft mij tot op de dag van vandaag nog geen windeieren gelegd."

De Keuken van Sofie

Sinds Goe Gebakken (op het toenmalige VT4) doet de naam Sofie Dumont in heel wat Vlaamse huiskamers een belletje rinkelen. Tegenwoordig serveert ze haar eigen creaties in De Keuken van Sofie op VTM. "Ik heb er nooit van gedroomd om een televisiekok te worden, maar toen ik de kans kreeg, heb ik ze natuurlijk wel gegrepen. Door te koken kan ik mensen blij maken met mijn kunnen. Dat geeft me voldoening, ondanks de kritiek die je soms te horen krijgt." Maar dat laat ze niet aan haar hart komen. "Ik volg in de keuken altijd mijn buikgevoel en ik hoop dat kijkers dat ook doen, door een eigen twist te geven aan mijn recepten."

Sofie mocht afgelopen maart 40 kaarsjes uitblazen. Geen reden om het rustiger aan te doen. Vorig jaar stapte ze in het huwelijksbootje met haar manager Wim en beviel ze van dochtertje Grace Lio Summer. "Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik aan hetzelfde hoge tempo zou blijven doorwerken, maar mijn dochter besliste daar anders over. Een kindje in huis hebben is zo leuk. Daarom wil ik voldoende tijd vrijmaken om bij haar te zijn."

Copyright foto: VTM

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...