dinsdag 13 december 2016
voorwworddecembernummer2016.JPG

Voorwoord Raymonda

"Ons onderwijs moet mee met de tijd en we moeten de digitale revolutie proberen bij te benen, maar het is vooral belangrijk om je af te vragen waarom we dat moeten doen. En vanuit het antwoord op die vraag kan je dan gaan werken aan het hoe."

Samen leren samenleven in de praktijk, de wintereditie van Helemaal GO! besteedt naar goede gewoonte aandacht aan GO! for Life. Met onze actie voor Music for Life zamelen we dit jaar geld in voor vzw Mobile Schools, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor straatkinderen. Het is mooi om te zien hoe overal in Vlaanderen onze leerlingen ook deze keer weer geëngageerd aan de slag gaan voor het goede doel.

Maar het hoofdthema van dit magazine is onderwijsinnovatie. Je hoort het bijna dagelijks: ons onderwijs moet mee met de tijd en we moeten de digitale revolutie proberen bij te benen. Dat klopt natuurlijk, maar het is vooral belangrijk om je af te vragen waarom we dat moeten doen. En vanuit het antwoord op die vraag kan je dan gaan werken aan het hoe.

In elke klas een smartboard voorzien en elke leerling met een tablet laten werken  is een eerste stap maar als je die tools gebruikt om traditioneel onderwijs te geven verandert er eigenlijk weinig. Het self organised learning-project in GO! basisschool en atheneum Etterbeek is een mooi voorbeeld van hoe het  anders kan. Onze internationale gasten Sugata Mitra en Ewan McIntosh zijn alvast erg enthousiast.

In het GO! is onderwijsinnovatie geen doel op zich. Ook wij gaan mee met de tijd, maar met een duidelijk doel voor ogen: het waarmaken van ons pedagogisch project. Kansen bieden aan elke leerling door kwalitatief onderwijs op maat aan te bieden, en flexibel inspelen op wat zij nodig hebben. Vanuit die visie zijn we lid van de stuurgroep van het Europese netwerk School on the Cloud en werken we aan GO! 3.0. Je leest er alles over in dit magazine.

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...