maandag 28 mei 2018
Alexandra Smarandescu.jpg

Ex-GO! leerling Alexandra Smarandescu verkozen tot voorzitter Vlaamse Jeugdraad

Alexandra Smarandescu (21) is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. “De liefde voor jongerenparticipatie heeft er al van jongs af aan ingezeten”, zegt ze. Zo was Alexandra vroeger actief bij de Vlaamse Scholierenkoepel en het Leerlingenschaduwkabinet (LSK) in Diest. “Vrienden die zelf actief waren binnen de organisatie bleven herhalen dat het echt iets voor mij zou zijn. Ik dacht: het is nu of nooit.”

Kan je eerst kort even toelichten wat de Vlaamse Jeugdraad precies doet?

De Vlaamse Jeugdraad is het officiële adviesorgaan van de Vlaamse Regering voor alles wat met kinderen, jongeren en hun organisaties te maken heeft. Ministers moeten eerst advies vragen aan de Vlaamse Jeugdraad wanneer ze een beslissing willen nemen die een impact zal hebben op kinderen, jongeren of hun organisaties. Op basis van een jongerenbevraging en een debat met experten formuleren wij een advies. Dat advies sturen wij terug naar de minister in kwestie.

Hoe kwam je op het idee om je kandidaat te stellen voor de Vlaamse Jeugdraad?

Ik had al een hele tijd geleden gehoord over de Vlaamse Jeugdraad en vrienden die zelf actief waren binnen de organisatie bleven herhalen dat het echt iets voor mij zou zijn. Maar ik zal alleen engagementen aangaan wanneer ik daar de nodige tijd voor kan vrijmaken en dat was op dat moment niet het geval. Omdat de verkiezingen slechts om de drie jaar georganiseerd worden, had ik dit jaar iets van: “Het is nu of nooit”. Ik stelde mij dus kandidaat als adviseur en was toen al bijzonder blij dat dat gelukt was. Dat ik daarna ook als voorzitter het vertrouwen kreeg van de nieuwe ploeg, maakt het avontuur natuurlijk nog een stuk spannender.

De drie hoofdthema’s voor het komende anderhalf jaar zijn: onderwijs, je goed in je vel voelen en diversiteit. In een interview met de VRT zei je dat die drie thema’s je na aan het hart liggen, kan je daar wat meer over vertellen?

Voor de verkiezing als adviseur moesten wij zelf ook drie thema’s kiezen en degenen die ik toen gekozen heb, zijn toevallig de thema’s die uit bus zijn gekomen.

Via de Vlaamse Scholierenkoepel ben ik al van jongs af aan met onderwijs bezig geweest. In het vijfde middelbaar dacht ik bijvoorbeeld al mee over de onderwijshervorming en vertegenwoordigden we bij de Vlaamse Scholierenkoepel de stem van scholieren in dat debat.

‘Goed in je vel’ is het thema waar ik het vaak over heb met mijn eigen vrienden. Ik merk in mijn omgeving dat de druk bij jongeren alsmaar toeneemt. Er zijn vandaag zoveel kansen en jongeren hebben het gevoel dat ze die allemaal moeten grijpen om zich te kunnen onderscheiden. Ook de hoeveelheid aan informatie wordt voor heel wat jongeren op een bepaald moment te veel. Het is dan belangrijk dat ze op een laagdrempelige manier over hun problemen kunnen praten.

Diversiteit, tenslotte, is een beetje voor de hand liggend. Met mijn achternaam word ik sowieso al gezien als een ‘divers’ persoon. Daarnaast leven wij nu eenmaal in een diverse samenleving en dat zie ik persoonlijk als iets positief.

quote icoon

Er zijn vandaag zoveel kansen en jongeren hebben het gevoel dat ze die allemaal moeten grijpen om zich te kunnen onderscheiden.

Zijn er buiten de Vlaamse Jeugdraad nog andere organisaties waar je je voor inzet?

Momenteel maak ik deel uit van The Belgian Leadership Project. Dat is een project dat gesponsord wordt door de Amerikaanse ambassade in Brussel. Vroeger was ik niet alleen actief bij de Vlaamse Scholierenkoepel, maar ook bij het Leerlingenschaduwkabinet (LSK) in Diest. Het LSK had als doel om zoveel mogelijk jongeren in Diest te laten afstuderen met een passend diploma secundair onderwijs. In het tweede middelbaar werd ik als ondervoorzitter verkozen en de vier daaropvolgende jaren had ik de eer om voorzitter te zijn. De liefde voor jongerenparticipatie heeft er dus al van jongs af aan ingezeten.

Je hebt aan het  atheneum van Diest gestudeerd, een GO! school. Hoe heb je je schoolcarrière daar ervaren?

Ik kan oprecht zeggen dat ik met heel veel plezier terugkijk naar mijn middelbare schooltijd. Op school werd mijn mening altijd gezien als een waardevolle bijdrage. Ook mijn mondigheid werd al op jonge leeftijd gestimuleerd. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat ik in mijn middenschool Prins van Oranje de infosessies voor de ouders mee mocht presenteren. Via het atheneum in Diest kreeg ik dan weer de kans om een semester school te lopen in Denemarken, dat is een ervaring waar ik veel uit geleerd heb.

Was je op school ook al zo geëngageerd?

Ja, ik zat in de leerlingenraad en werd later door mijn medeleerlingen gevraagd om voorzitter te zijn van de KADees, de raad van de laatstejaars. Wij hebben toen zelf activiteiten zoals een fuif, X-mos (100-dagen) en een spaghetti-avond georganiseerd. Daar heb ik uit opgestoken dat je niet alles zelf kan doen en dat delegeren heel belangrijk is om anderen ook hun eigen talenten te laten ontwikkelen.

Vond je dat de school veel aandacht besteedde aan thema’s als diversiteit, gelijke kansen en wederzijds respect?

Qua diversiteit was er bij ons op school een gezonde mix. Het feit dat wij een heel klein jaar waren heeft ervoor gezorgd dat wij elkaar goed kenden en het wederzijds respect sneller aanwezig was.

Wat zijn je ambities?

Mijn ambitie is momenteel om binnen drie jaar met de adviseurs, medewerkers en vrijwilligers tevreden te kunnen terugblikken en te kunnen besluiten dat we wel degelijk een verschil hebben gemaakt in de leefwereld van jongeren. Wat de toekomst daarna brengt, zien we wel.

 

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...