woensdag 24 september 2014
mijnnieuwestartgrootaangepast.jpg

Mijn nieuwe start

Mijn nieuwe start

Voor sommigen is de eerste schooldag nog net ietsje spannender dan voor anderen. Wanneer je een volledig nieuwe richting inslaat bijvoorbeeld. Vijf mensen over 'hun nieuwe sta

Saskia Liveyns.jpg
quote

Saskia Lieveyns (38) - Hoofd van de pedagogische begeleidingsdienst van het GO!

"Na vier jaar als beleidsadviseur voor de afgevaardigde bestuurder van het GO! maak ik nu de overstap naar de pedagogische begeleidingsdienst. Ik groei van een adviserende naar een leidinggevende rol. En net nu staat de pedagogische begeleidingsdienst voor heel wat uitdagingen, denk maar aan het nieuwe regeerakkoord en minister van Onderwijs."

"Na een hele selectieprocedure weet ik sinds dit voorjaar dat ik deze nieuwe uitdaging binnen het GO! mag aangaan. En ik zie het absoluut helemaal zitten! Al zal ik er bij die eerste speech wel staan met knikkende knieën, maar dat hoort gewoon bij een eerste schooldag. Dat lijkt me niet meer dan logisch. Ik ben ook lang niet de enige die een nieuwe uitdaging aangaat op deze dienst dit schooljaar."

"Ik hoop natuurlijk wel dat de collega’s van de begeleidingsdienst een beetje benieuwd zullen zijn naar wie die nieuwe dame daar nu precies is. Ik ga mijn uiterste best doen om iedereen snel te leren kennen. Het zijn allemaal verschillende verhalen, verwachtingen en dromen en die gaan we proberen samenbrengen in één groot verhaal."

"Ik kijk er alvast naar uit om dat mee uit te dragen, om mee mijn schouders te zetten onder ons pedagogisch project en bij te dragen aan kwaliteitsvol onderwijs is van en voor de Vlaamse Gemeenschap."

Rianne.JPG
quote

Rianne Vanhulsel (34) - Ik geef voor het eerst lessen in het Engels

"Ik start mijn derde schooljaar als leerkracht Boekhouden op het Atheneum van Overpelt. In het kader van CLIL (Content and Language Integrated Learning) geef ik mijn vak voor het eerst in het Engels. Een grote stap voor iemand die eigenlijk geen taalleerkracht is (lacht). We beginnen dan ook kleinschalig met het project. De derdejaars krijgen de vakken Boekhouden en Economie vanaf dit jaar ook in het Engels. Mijn leerlingen uit het vijfde en zesde jaar zijn zelfs een beetje jaloers. Ze vinden het jammer dat zij daar nooit van hebben kunnen genieten."

"Ik had het zelf destijds ook leuk gevonden om lessen in het Engels te krijgen. Ik had dat pas voor het eerst tijdens mijn universitaire opleiding. Ik ben ervan overtuigd dat het onderwijs daar vroeger mee moet starten. We spitsen ons in de les Boekhouden dit jaar toe op onder meer het jargon van het vak. Dat helpt onze leerlingen vooruit in de toekomst, wanneer ze op de arbeidsmarkt terechtkomen."

"Door de lessen in het kader van CLIL al in het derde jaar te laten starten,, hopen we dat de leerlingen nog geen spreekangst hebben opgedaan. Iedereen staat op dat moment op hetzelfde niveau met zijn talenkennis. De leerlingen zijn vooral benieuwd naar hoe de lessen zullen zijn. Mij bezorgt het meer zenuwen. Maar ik heb het grote voordeel dat ik vroeger in de privésector veel in het buitenland heb gewerkt en daar een goede kennis van het Engels heb opgedaan."

Pieter Innigerrond.JPG
quote

Pieter Inniger (14) - Ik volg een nieuwe STEM-opleiding in GO! atheneum Geraardsbergen

"Op mijn school, KA Geraardsbergen, geven ze dit jaar voor het eerst de mogelijkheid om een STEM-opleiding te volgen. Daar heb ik voor gekozen, het derde jaar Wetenschappen-Wiskunde met extra STEM-vakken: Science en Engineering. De richting is er speciaal om jongeren warm te maken voor wetenschappen en techniek. Dat wil zeggen dat ik ook extra uren fysica, chemie, wiskunde en biologie krijg."

"Ik wil later graag studeren voor burgerlijk of industrieel ingenieur, ik ben er nog niet helemaal uit. Hopelijk kan ik dan later terecht komen in de vliegtuig- of auto-industrie. Dat zit al in mij van toen ik klein was, toen ik speelde met Duplo- en Legoblokjes. Bouw heeft me duidelijk altijd al geïnteresseerd!"

"Het is super dat er nu extra aandacht is voor deze technische opleidingen. We hebben nood aan meer ingenieurs in ons land en enkel door deze opleidingen te promoten kunnen we dat doen. En heel misschien zullen er zich dan zelfs nieuwe bedrijven in ons land vestigen. Dat is goed voor ons allemaal."

Oiheba3rond.jpg
quote

Oiheba Bensaâd (38) - Ik word directeur van de GO! basisschool Zavelberg

"Dit is een spannende nieuwe uitdaging, want ik ben helemaal nieuw op de school. Maar die spanning laat ik rustig over me heen komen. Ik zal rustig inlopen en uitzoeken wat er leeft bij de leerkrachten en de leerlingen. Ik wil niet de directeur zijn die zich afzondert op haar eigen eiland."

"Onderwijs moet ambitieus zijn. Ik wil de leerlingen en de leerkrachten stimuleren en ondersteunen om steeds hoger te reiken, zodat bij afstuderen elk kind kan steunen op een ruime vorming en opleiding om de uitdagingen van morgen aan te kunnen en aan te durven. De maatschappij maakt het er niet gemakkelijker op voor leerlingen. Zelfs kinderen kunnen burnouts krijgen. Het sociaal emotioneel welbevinden is een must om de focus op het talent van het kind naar boven halen."

"Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles plots over een andere boeg te gooien. Ik neem de geschiedenis van de school mee. Mijn plannen koppel ik sowieso terug naar de vorige directie. Ik zal het mooie verhaal van deze school in samenwerking met kind, leerkracht en ouder verderzetten."

Herman2.jpg
quote

Herman Siebens (56) - Ik word algemeen directeur van scholengroep ‘Ringscholen’

"Ik was zeven jaar lang de directeur van GO! technisch atheneum (KTA) Wemmel. Een fantastische school, met een leuk team. Zo’n sport- en hotelschool is dan ook heel dynamisch. Daarom heb ik lang getwijfeld of ik zou gaan voor deze nieuwe uitdaging binnen het GO!. Het feit dat mijn bureau gewoon op deze campus blijft, heeft me uiteindelijk toch overtuigd."

"De algemeen directeur wordt gekozen uit de directeurs van de scholen binnen de scholengroep. Iedereen moet achter die keuze staan. Ik heb ook voor deze job gekozen omwille van mijn leeftijd. Het komt op het juiste moment op mijn pad. Ik ben nog niet te oud om me in een nieuw avontuur te storten, en nog voldoende jong om niet het risico te lopen dat ik de job niet zou volhouden."

"Ik ben het nu gewoon om als directeur uitstappen en projecten te organiseren. Ik hield me bezig met de oudercontacten en visieontwikkelingen rond bijvoorbeeld kwaliteitszorg en kansenbeleid. Dat zijn zaken die nu wat uit mijn gezichtsveld verdwijnen. Als algemeen directeur komen nu bijvoorbeeld infrastructuur en financiën op mijn bord., Ik ben echter gespecialiseerd in schoolmanagement. Daar heb ik al 25 jaar kennis over opgebouwd en daar wil ik de scholen uit onze scholengroep mee helpen. Natuurlijk geeft dit nieuwe avontuur me een beetje stress, een deel van de taken is me nog onbekend. Maar het loopt wel los, ik zie het helemaal zitten!"

_______
Ook in scholengroep Antigon startte op 1 september een nieuwe algemeen directeur: Koen Depryck.

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...