donderdag 20 september 2018
slijpschijver.jpg

Leerlingen GO! atheneum Nieuwpoort restaureren 63-jarige sleepboot

In GO! atheneum Nieuwpoort wordt er hard gewerkt aan de stalen sleepboot Cobi-M. In twee jaar tijd restaureren de leerlingen van de derde graad lassen-constructie de boot om hem tegen september 2019 te water te kunnen laten.

sleepboot_met_volledige_crew.jpg

Een vaartuig uit 1955 ontmantelen, restaureren en vaarwaardig maken: dat is een hele klus. Vorig jaar al startten de leerlingen van GO! atheneum Nieuwpoort aan deze bijzondere opdracht. Cobi-M, de sleepboot in kwestie, is eigendom van het bedrijf Mutraschip Towage & Salvage. Dit familiebedrijf, met thuisbasis langs de Westerschelde in Terneuzen, is een wereldleider op vlak van sleepdiensten en bergingswerken. “In plaats van de restauratie uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf, heeft Multraship er bewust voor gekozen om hier een sociaal project aan te koppelen’, vertellen Boudewijn Lowagie en Dave Vandevelde, beide praktijkleerkracht lassen. De vzw Shielmartin, die ervaring heeft met dergelijke projecten, koos GO! atheneum Nieuwpoort uit om het project uit te voeren. “Multraship zorgt voor alle materialen, toestellen, gereedschappen en bijkomende benodigdheden. Onze lasafdeling houdt hier aan vernieuwd atelier aan over.”

Tijdens het voorbije schooljaar kwamen de zaakvoerders van Multraship al langs op school om de vorderingen van het project met eigen ogen te aanschouwen en om nader kennis te maken met de leerlingen. De leerlingen gingen op hun beurt op bedrijfsbezoek in Terneuzen. Ze waren danig onder de indruk van het technologisch vernuft en de allernieuwste sleepboot, de Multratug carrousel, die 360 graden rond zijn as kan draaien.

“Het einde van het project is voorzien voor september 2019”, zeggen Lowagie en Vandevelde . “Na de totaalrestauratie begint de sleepboot Cobi-M uiteindelijk aan haar laatste vaart. Ze wordt te water gelaten in de haven van Nieuwpoort en vaart zo, via Zeebrugge, richting haar thuisbasis op de Westerschelde naar Terneuzen. Daar zal het schip worden toegevoegd aan de permanente collectie van het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent.”

Wie de leerlingen en leraren van GO! atheneum Nieuwpoort graag aan het werk wil zien, is elke dinsdag en donderdag welkom. De site waar de boot gerenoveerd wordt, bevindt zich langs de Calbergstraat, het wandelpad tussen de Arsenaalstraat en De Roolaan in Nieuwpoort.

DSC_0185.jpg

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...